Belföld

Mádl Gyurcsányt javasolta miniszterelnöknek

Gyurcsány Ferencet, az MSZP-SZDSZ-koalíció kormányfőjelöltjét javasolta miniszterelnöknek Mádl Ferenc. Gyurcsány elfogadta a felkérést, majd átadta a kormányprogramot a köztársasági elnöknek.

Mádl Ferenc köztársasági elnök Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének hétfőn küldött átiratában azt javasolja, hogy az Országgyűlés Gyurcsány Ferencet válassza meg miniszterelnöknek – közölte a köztársasági elnök hivatala.


Gyurcsány Ferenc a felkérést elfogadva azt mondta: az új kormány programja “egy gyarapodó és igazságos köztársaság programja, 10 millió magyar állampolgár programja, amely a 15 milliós magyar nemzet iránt érzett és vállalt felelősséggel készült”.



Mádl Gyurcsányt javasolta miniszterelnöknek 1

Gyurcsány Ferenc ismerteti az új kormány programját (Forrás: MTI)

A kijelölt miniszterelnök rövid beszéde után átnyújtotta a kormányprogram egy-egy példányát Mádl Ferenc köztársasági elnöknek és Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének.


A Köztársasági Elnöki Hivatalba 2004. augusztus 25-én eljuttatott lemondó nyilatkozata, illetve a törvény által előírt harminc napos lemondási idő eltelte után, 2004. szeptember 24-én megszűnt Medgyessy Péter miniszterelnöki megbízatása.

A miniszterelnök lemondását követően Mádl Ferenc haladéktalanul megkezdte a szükséges egyeztetést a parlamenti pártok elnökeivel annak érdekében, hogy a miniszterelnök megbízatásának megszűnése után mielőbb javaslatot tehessen az új miniszterelnök személyére.

E megbeszélések során csak a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége részéről hangzott el személyi javaslat. Mindkét párt elnöke Gyurcsány Ferencet, a Kormány gyermek-, ifjúsági és sportminiszterének jelölését kérte.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke arról tájékoztatta az államfőt, hogy a jelenlegi parlamenti erőviszonyok mellett nem tud és nem kíván miniszterelnököt javasolni. A Magyar Demokrata Fórum elnöke sem kívánt miniszterelnök-jelöléssel élni.

Mádl Ferenc 2004. szeptember 22-én hivatalában fogadta Gyurcsány Ferenc miniszter urat, és tájékoztatta őt a fentiekről. Gyurcsány Ferenc megerősítette, hogy a köztársasági elnök erre vonatkozó jelölése esetén vállalja a miniszterelnöki tisztséggel járó felelősséget, és képes biztosítani a megválasztásához, illetve a kormányprogram elfogadásához szükséges parlamenti többséget.

Az államfő kérdésére Gyurcsány Ferenc kijelentette: nincs a személyét érintő olyan összeférhetetlenségi, illetve más jogi vagy politikai körülmény, amely megkérdőjelezné a kormányfői felelősség vállalását, a parlamenti többség biztosítását, a kormányfő és a Kormány alkotmányos és hatékony működését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik