Belföld

Horvát ingatlanok – jó befektetés nagy körültekintéssel

Sorra jelennek meg újsághírek a horvátországi ingatlanvásárlás kockázatairól, elrettentő példákat bemutatva az átvert, hoppon maradt vásárlókról. Többek közt, hogy a horvát kormány törvényben korlátozná a tengerparti sáv beépítését - olvasható az Otthon Centrum tájékoztató kiadványában.

A központilag előírt, s a hivatalos indoklás szerint a nemzeti vagyon és a part állapotát megőrizni hivatott 70 méteres parti sávra vonatkozó építési tilalom akár 20-30 százalékos áremelést is indukálhat a tengerhez közeli lakóingatlanok esetében. Ugyanakkor, akik építési engedély nélküli telket vásároltak a parton, azok valószínűleg elkéstek a jó üzlettel.

A magyar vásárlók között egyaránt népszerűek az új építésű apartmanok és a felújítandó kőházak is. A keresők kb. fele-fele arányban keresik a különböző típusú ingatlanokat. A lényeg a strand közelsége, illetve a tengeri panoráma. Ennek egyértelmű alapja, hogy mi magyarok hozzánk a legközelebb itt, Horvátországban élvezhetjük a tengert.

A tipikusan 40-80 m2-es új apartmanok árai a kedvelt körzetekben 1200-1600 euró/m2 között mozognak. A felújítandó – és gyakran egyúttal komfortosításra szoruló – házakhoz átlagosan 40-80 ezer euró között lehet hozzájutni. Az ennél mérsékeltebb árak már gyanút kell, hogy ébresszenek a vásárlóban. Itt általában nem alaptalanul lehet tulajdoni, vagy engedélyezési nehézségekre gyanakodni.

Ha nem elég körültekintő a vásárló, az a bizarr szituáció is előfordulhat, hogy a vásárlás után derül csak ki, hogy a megvásárolt ház és a telek, ahol áll, nem egy tulajdonban van. A telek tulajdonosa pedig később megtilthatja a házba való bejutást. A korábban, engedély nélkül épített ingatlanok esetében egy esetleges állami beruházás – pl. útépítés – során az állam sem fog engedélyt kérni a bontáshoz, így nagy meglepetések érhetik az átvert vásárlót, aki a nyári szabadságát tölteni utazik Horvátországba az előző évben megvásárolt házba.

Ha a vásárlás során vettük az akadályokat, akkor átlagosan évi 15-20 százalékos hozammal kalkulálhatunk a horvát tengerparti ingatlanok esetében.

Az 500 ezer és 5 millió euró közötti „ingatlanokra” csak akkor lehet építeni, ha egy romos épület már áll a szigeten, melyet renoválás címszóval lebonthatunk, és hasonló modernet építhetünk helyette. Elméletileg az is engedélyhez juthat, aki botanikus kert létesítése ürügyén kezd meg nagyszabású fejlesztéseket a szigeten – minek végén persze egy panzió is kialakításra kerül –, ám ezt csak türelmeseknek és igazán vállalkozó kedvűeknek javasolja a szakember.

A magyar jogi és természetes személyek Horvátországban úgynevezett viszonossági alapon vásárolhatnak ingatlant. Ez azt jelenti, hogy Horvátországban magyar jogi, vagy természetes személyeket ugyanolyan jogok és kötelezettségek illetik meg, mint amilyen jogokat és kötelezettségeket Magyarország biztosít a horvát jogi és természetes személyeknek. Jelenleg hazánkban ingatlan tulajdonjogát horvát jogi vagy természetes személy a helyi közigazgatási hivatal vezetőjének engedélyével szerezheti meg. Horvátországban ehhez a horvát igazságügyi miniszter véleményezése alapján a horvát külügyminiszter hozzájárulását kell megszerezni, amely magyar állampolgárok esetében általában nem okoz problémát.

A horvátországi ingatlanvásárlással kapcsolatos eljárások során az ügyvédi díj a hazaival megegyező mértékű, és az ingatlan vásárlóját terheli. Ingatlanvásárlás esetén a horvát jogszabályok szerint az ingatlan értékének 5 százalékát kitevő ingatlanforgalmi adót kell fizetni, ami a végleges földhivatali bejegyzés után esedékes (megközelítőleg fél év). Az Adrián az idegenforgalmi idény alatt (június 15. és szeptember 15. között) az állandó ott tartózkodási engedéllyel nem rendelkező személy ingatlanforgalmi illetéket köteles fizetni. Az illeték mértéke függ az időszaktól és a település besorolásától (2-7 kuna/éjszaka/fő). Minden önkormányzat megszabhatja, hogy milyen további adót vet ki a nyaralókra évente, melynek mértéke 5-10 kuna/m2/év. A Magyar Köztársaság és a Horvát Köztársaság között a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény szerint a bejelentett személyi jövedelemadót elegendő az egyik országban megfizetni, a másikban csak bizonyítani kell az adó megfizetését. A megállapodás az ÁFA-ra, illetve a további adónemekre nem vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik