Belföld

Több mint egy dollárral nőtt az olaj ára

Egy dollárt meghaladó mértékben emelkedett szerdán kora este a kőolaj ára Londonba és New Yorkban, miután a múlt héten a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent az amerikai olajtartalék.

Percekkel 18 óra után az északi-tengeri Brent novemberi jegyzése hordónként 1,31 dollár erősödéssel 44,70 dolláron állt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), megközelítve az augusztus 20-án beállított 45,15 dolláros történelmi csúcsot.

Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajfajta ára novemberi határidőre hordónként (=159 liter) 1,19 dollárral 47,95 dollárra drágult a New York-i árupiacon (NYMEX), ahol augusztus 20-án érte el eddigi legmagasabb árát, a hordónkénti 49,40 dollárt. 

Előzőleg az amerikai energiaügyi információs hivatal (EIA) arról számolt be, hogy a múlt héten az amerikai olajtartalék 9,1 millió hordóval 269,5 millió hordóra esett, a Reuters által előzőleg megkérdezett elemzők 5,5 millió hordó csökkenésre számítottak az Iván hurrikán okozta termelési és szállítási kiesések miatt.

Az EIA adatai szerint a múlt héten az amerikai benzintartalék 2,8 millió hordóval mérséklődött, míg a szakértők 1,9 millió hordó hanyatlásra számítottak, mert az Iván hurrikán miatt számos olajfinomító leállította vagy felfüggesztette működését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik