Belföld

A bankadóról csütörtökön még egyeztet a PM a bankokkal

A kormány a jövő évi adótörvények javaslatát "majdnem teljes egészében" jóváhagyta, a "bankadóról" azonban csütörtökön még egyeztet a Pénzügyminisztérium a pénzintézetekkel - közölte a kormányszóvivő szerdán.

Szerdai ülésén a kabinet megerősítette azt a szándékát, hogy a bankszektornak 30 milliárd forintos többletterhet kell vállalnia 2005-ben, az egyeztetés arról folyik, hogy ez milyen formában történjen – mondta Gulyás Erika. Kijelentette: az adótörvénnyel kapcsolatban egyedüli határidő az, hogy november 15-ig el kell fogadni, ehhez pedig a kormánynak legkésőbb a jövő hét elejéig kell beterjesztenie azt az Országgyűlés elé.

Mint mondta, ugyancsak a végéhez közeledik a pénzügyi tárca, valamint a kormánypárti frakciók egyeztetése az illetékemelésekről.

Teljes az egyetértés viszont abban, hogy a jövő évi adótörvény kiválóan szolgálja a gazdaság versenyképességének biztosítását, a foglalkoztatás bővítését, és az igazságosabb közteherviselést – tette hozzá.

A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy a kabinet első olvasatban megtárgyalta a jövő évi költségvetést.

Közölte: pénteken újra ülésezik a kormány; várhatóan lezárják a jövő évi büdzsé vitás kérdéseit, valamint ekkor ismerkedhetnek meg a miniszterek a kormányprogrammal is.

A kormány több környezetvédelmi javaslatot is megtárgyalt volna, de ezek jelentős része még egyeztetésre vár, így azokat, többek között a környezetvédelmi termékdíj kérdését is levette napirendjéről – mondta Gulyás Erika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik