Belföld

Várni kell a beruházási boomra

Tavaly 21 milliárd dollárra estek vissza a megelőző évi 31 milliárd dollárról a régióba irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetések(FDI) - olvasható az UNCTAD világkereskedelmi konferenciának World Investment Report-2004- címmel Bécsben közzétett jelentésében.

A csökkenés elsődleges oka, hogy lezárult a csehországi és szlovákiai privatizációs folyamat – olvasható a jelentésében.

Az UNCTAD ennek ellenére középtávon kedvezőnek ítéli meg az FDI-k felfutási lehetőségét. A térség tíz országában növekedtek az FDI befektetések, kilenc ország esetében visszaestek. Oroszországban 3,5 milliárd dollárról 2003-ra 1 milliárd dollárra mérséklődtek a közvetlen külföldi tőkebefektetések.

A jelentés megállapítja, hogy Csehországban és Szlovákiáéban a Toyota-PSA, illetve a Hyundai zöldmezős nagyberuházása sem tudta pótolni az FDI privatizációs folyamat lezárultával beállt mérséklődését. A jelentés szerint Lengyelország, Csehország és Magyarország maradtak a beruházások változatlanul elsődleges célországai, de a térség nyolc, május elejével az EU-hoz csatlakozott országában a közvetlen külföldi tőkebefektetések a 2002 évi 23 milliárd dollárról 11 milliárd dollárra estek vissza 2003-ra.Ugyanakkor a közép-és keleti európai országok külföldi befektetései 5-ről 7 milliárd dollárra növekedtek, – a befektetések 57 százalékát orosz cégek eszközölték külföldön.

Az UNCTAD a tavalyi visszaesés ellenére az FDI térségbeli növekedését várja Közép – és Kelet-Európa tartós és erőteljes gazdasági növekedése alapján. Több ország a vállalkozói adókat az Írországihoz hasonlóan alacsony szintre vitte le, az alacsony adók és az alacsony bérek, a képzett munkaerővel kombinálva, továbbá az EU-normákhoz való igazodás, az EU -piacokhoz való hozzáférés együttesen vonzóvá teszi a befektetők szemében az országokat- vonja le a következtetést a jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik