Belföld

Az MSZP-nek megfelelnek az államháztartási tervek

Az adó- és költségvetési törvényjavaslatokkal teljesültek az MSZP-frakció nyár elején kitűzött céljai - mondta Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője kedden. A Fidesz szerint azonban a szocialisták zsákbamacskát árulnak.

A szocialista képviselőcsoport a jövő évi adórendszer kialakításában három fontos célt tűzött ki: a munkahelyteremtés ösztönzését, a magyar gazdaság versenyképességének biztosítását az uniós piacon és az igazságosabb közteherviselést – közölte a politikus.

“Az adórendszerben is a következő értékeket szerettük volna viszont látni: esély, elsősorban esély a munkára, verseny és szolidaritás” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a változásokat az első két év eredményei alapozzák meg. Lendvai Ildikó összehasonlította a Fidesz-kormány első két évének adatait a jelenlegi kormányéval: míg az előző kormány alatt 20 százalék volt az infláció, a mostani alatt 10 százalék; míg az előző kormány alatt a reálkeresetek növekedése négy százalék volt, addig a mostani alatt 24 százalék; míg az előző kormány alatt 4,6 százalék volt a reálnyugdíjak növekedése, addig a mostani alatt 17 százalék.

A frakcióvezető azt mondta, a munkahelyteremtéssel kapcsolatban a képviselőcsoport valamennyi igénye teljesült, köztük az, hogy a munkaerőpiac veszteseinek alkalmazását adókedvezmények segítsék, hogy növekedjenek a vállalkozások adókedvezményei új munkahely teremtése esetén, hogy ösztönözzék a részmunkaidős foglalkoztatást. A politikus a versenyképességről szólva közölte: a magyar vállalkozások adóterhei hasonlóak az uniós országokéhoz. Példaként említette, hogy míg az EU átlagos nyereségadója 25 százalék, Magyarországon ez 16 százalék. “Ha tehát a bankok továbbra is vitában állnának a kormánnyal a tervezett 26 százalékos bankadó miatt, olyan nagyon nem volna hova menniük” – fogalmazott példaként hozva fel, hogy Ausztriában 34 százalékos a nyereségadó, Szlovákiában 19 százalékos, míg Csehországban 28 százalékos.

Lendvai Ildikó elmondta, hogy az igazságosabb közteherviselés célját is elérték, átdolgozták az adókedvezmény-rendszert, és a kétkulcsos adórendszer élvezői is az átlagos jövedelem alatt élők lesznek. “Mindhárom cél érdekében sikeresnek érzzük törekvéseinket” – mondta. Katona Béla frakcióvezető-helyettes a 2005-ös költségvetés prioritásairól azt mondta: kiemelt helyen szerepel az otthonteremtési támogatás, így terveik szerint használt lakás vásárlása esetén a felvehető kedvezményes hitel felső határát ötmillióról hétmillióra emelnék.

Hozzátette: a szociálpolitikai támogatás felét ezentúl használt lakás vásárlásra is fel lehetne venni, de adókedvezményt biztosítanának azoknak is, akik hosszú távra adnák bérbe lakásukat az önkormányzatnak. A frakcióvezető-helyettes további célként említette, hogy a költségvetésben legyenek olyan pénzek, amelyek segítségével az uniós támogatásokból minél többet hívhatnak le a magyar vállalkozók. Hozzáfűzte: “a magyar gazdaságnak a legfontosabb célja kell legyen a következő időszakban, hogy legalább (…) négy-ötszázezer emberrel növelni kell a munkában lévők számát”.

Katona Béla közölte: az egészségügyre és a közmunkákra is több pénzt kell fordítani a jövőben, de az önkormányzatok működőképességét is biztosítani kell. Arra a felvetésre, hogy a Fidesz az illetékekhez köti a “bankadó” megszavazását, Katona Béla azt mondta: elvi megállapodásuk van a kormánnyal, hogy csak azoknak az illetékeknek a növelését támogatják, amelyeket már nagyon régóta nem emeltek. Egy másik kérdésre közölte: 2005-től kezdve, három év alatt be lehetne vezetni egy olyan rendszert, amelyben nem a keresettől függne a családi adókedvezmény igénybevétele. Lendvai Ildikó az adókedvezményekre vonatkozó kérdésre elmondta, hogy a hatmillió forint alatti jövedelemnél évi százezer forint kedvezményt lehet igénybe venni, de abba nem számít bele a családi, a lakásvásárlási és a fogyatékosoknak járó adókedvezmény. A politikus az MTI kérdésére válaszolva közölte: a közeljövőben benyújtja a frakció azt a törvényjavaslatot, amely a polgármestereknek, megyei közgyűlési elnököknek megszavazható jutalom felső határát hat havi illetmény összegében szabná meg.

Fidesz: “szocialista zsákbamacskát nem veszünk”

Halász János, a Fidesz frakció szóvivője az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: a szocialisták úgy tesznek, mintha eljött volna a Kánaán. “Olyan javaslatról beszélnek a szocialisták, amelyet nem is ismer senki, hiszen se a jövő évi adó, se a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot nem nyújtotta még be a kormány a parlamentnek” – mondta a politikus.

Halász János leszögezte, hogy amint beterjeszti a kormány a javaslatokat, a Fidesz nagyon szívesen tárgyal róluk érdemben. “De szocialista zsákbamacskát nem veszünk” – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy tavaly is jobb költségvetést és kedvezőbb adórendszert ígértek, mint amilyet valójában előterjesztettek. Hozzátette: a Fidesz kíváncsi lenne arra, hogy a szocialista frakció mit szól a többezres elbocsátásokhoz, a tervezett illetékemelésekhez és az adókedvezmények megnyirbálásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik