Belföld

A Jukosz nem kezdeményez csődeljárást

A Jukosz nem szándékozik csődöt jelenteni, nehogy álcsőddel vádolják meg a vezetőit - mondta az ostromlott orosz olajcég igazgatótanácsi elnöke a Kommerszant szerdai száma szerint.

A csőd, ha a cég maga kezdeményezi, előnyösebb a hitelezőknek. A bankok, amelyek fizetésképtelennek nyilvánították a Jukoszt, elsődleges jogot kapnak pénzük visszatérítésére. De az idő előtti bejelentést álcsődként értékelhetik, ami újabb bűnvádi eljárásokkal fenyegetné a Jukosz munkatársait – mondta Viktor Gerascsenko a lapnak.

A Jukosz vezetői elleni támadás már megkezdődött a főügyészségen keresztül, és két cégvezető, Jurij Bejlin, a Jukosz-Moszkva alelnöke és Dmitrij Gololobov, a cég jogi osztályvezetője elhagyta Oroszországot – jegyezte meg Gerascsenko.

Csődbe taszítanak bennünket, pedig mindent elkövetünk, hogy teljesítsük az adóhatóság által ránk rótt követelményeket – mondta.

A Jukosz számláit és vagyonát a végrehajtók zárolták, akik 2000-ről és 2001-ről több mint hétmilliárd dollár adóhátralékot iparkodnak behajtani rajta. Egyben fő termelő leányvállalata, a Juganszk kiárusítására készülnek.

A természeti kincsek minisztériuma jelezte, hogy már a jövő héten dönthet a Juganszk kitermelési engedélyeinek megvonásáról, miután az nem fizeti a folyó adókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik