Belföld

Jó üzlet lehet az e-hulladék

Az elektronikai hulldékról szóló kormányrendelet elfogadásáával és a termékdíj bevezetésével jelentősen felértékelődhetnek a lomtalanításra kitett műszaki berendezések - írja a Magyar Hírlap.

A szeptember 15-én elfogadott jogszabály értelmében jövő évtől a becslések szerint évente 70-100 ezer tonnányi Magyarországon keletkezett elektronikai hulladék gyártóinak, forgalmazóinak vissza kell fogadniuk az elhasználódott eszközöket. Egyelőre még csak alcsonyabb arányban, de 2008 december 31-étől az unió által meghatározott részt, azaz egy lakosra vetítve négy kilogrammot – kell hasznosítaniuk. Ez a berendezések 50-80 százalékát jelenti.

A gyártók, forgalmazók vélhetően csereakciók szervezésével fogják teljesíteni a normát, de vélhetően az újrahasznosító cégeknek jelentős bevételt hozhat majd az újrahasznosítás szabályozása. A környezetvédelmi tárca számításai szerint csak a bontással hatezer új munkahely teremthető a következő években Magyarországon.

A legjelentősebb gyártók (Electrolux, Siemens, Gorenje, Whirlpool, Merloni-Indesit, Philips) együttes begyűjtő- és hasznosító rendszer létrehozásában állapodtak meg. A közös hulladékhasznosító szervezet, az Elektro-Coord Közhasznú Társaság alapító okiratát most kedden írják alá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik