Belföld

Boszniában hódítana az osztrák Mobilkom

A Telekom Austria vezetékes távközlési vállalat mobilszolgáltató leányvállalata, a Mobilkom Austria kifejezte szándékát a boszniai piacon való terjeszkedésre.

Ennek értelmében 24,2 millió eurót ajánl fel az Eronet részvényeinek 50,5 százaléka ellenében. A Mobilkom emellett átvállalná az Eronet adósságait is és rendezné a licencdíjakat. Távlati célként a fennmaradó azt a 49 százalékot is meg kívánja szerezni az osztrák távközlési vállalat, amit a Deutsche Telekom horvát leányvállalata, a Hrvatski Telekom tart birtokában.

Az Eronet részvényeinek 35,6 százaléka a mostari Hercegovina osiguranje biztosító társaság tulajdonában van, egy 10,48 százalékos pakettet a Siroki Brijeg-beli Alpina komerc, egy 4,48 százalékosat pedig a boszniai Grude település önkormányzata tart birtokában. Az Eronet főként Bosznia-Hercegovina horvátajkú területein tevékenykedik és összesen 140 ezer előfizetője van.

A Mobilkom boszniai üzletének megalapozásába résztulajdonosként be kívánja vonni a Hrvatski Telekom Mostar mobilszolgáltatót is, a Hrvatski Telekom leányvállalatát. HT Mostar ezzel hozzáférési jogot szerezne a Mobilkom csoport teljes hálózatához. Az Eronet rendelkezik ugyan előfizetőkkel és egy jól kiépített hálózattal, de nincsen licence. A HT Mostar viszont az idén júliusban megvásárolta a harmadik boszniai GSM szolgáltatói licencet, nem rendelkezik azonban sem előfizetőkkel, sem pedig hálózattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik