Belföld

Reformokhoz kötött török EU-csatlakozás

Az Európai Bizottság október 6-án nyilvánosságra hozandó jelentésében nem fogja javasolni a csatlakozási tárgyalások megkezdését Törökországgal, ha az ankarai parlament addig nem fogadja el a büntető törvénykönyv átfogó reformjáról szóló jogszabályt.

Ankarában a hét végén úgy döntöttek, hogy a törvényről folytatott vitát október elsejére halasztják. Ez már csaknem lehetetlenné teszi a reformcsomag elfogadását az október elején kiadni tervezett török országjelentés megszövegezése előtt.

Az EU már korábban figyelmeztette Ankarát, hogy a késedelem árthat EU-tagsági ambícióinak, szombaton pedig Günter Verheugen, a bizottság bővítési felelőse magához kérette Oguz Demiralp török EU-nagykövetet, és a csúszás miatt következményekkel fenyegette meg Ankarát. Hétfőn Verheugen szóvivője egyértelművé tette, a bizottság nem javasolja a csatlakozási tárgyalások megindítását, ha a törvényt addig nem fogadják el. “A btk. a reformok kulcseleme, ha nem fogadják el, a tárgyalásokat nem lehet megkezdeni” – hangoztatta a szóvivő.

Az EU-tagországok állam- és kormányfői a bizottsági javaslat alapján döntenek decemberben, hogy megindítják-e a csatlakozási tárgyalásokat Ankarával. Eddig az volt a többségi várakozás Brüsszelben, hogy a jelentés török szempontból kedvező lesz, de a legfrissebb fejlemények miatt immár ez egyáltalán nem vehető biztosra

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik