Belföld

Kilencven emberéletet követelt a Jeanne hurrikán Haitin

Mintegy kilencven emberéletet követelt a Jeanne trópusi vihar Haitin a heves esőzés nyomán fellépő áradások és földcsuszamlások miatt.

Az ítéletidő elsősorban az északi országrészt sújtotta, ahol a pénteken és szombaton lehullt nagy mennyiségű eső következtében kiléptek medrükből a folyók. A természeti csapás következtében legalább 380 ember pedig megsérült. Gonaives város nagy részén vasárnap derékig érő víz állt, a mentőalakulatok nagy nehézségek árán tudták csak kimenekíteni a vészhelyzetbe került embereket.

Adama Guindo ENSZ-tisztségviselő vasárnap elmondta, hogy az év eleji fegyveres lázadás után a karibi országba vezényelt ENSZ-békefenntartók arról tájékoztatták: mintegy ötven ember vesztette életét Gonaives város térségében az ítéletidőben. A haiti polgári védelem szerint további harminc személy halt meg az ország északnyugati részén, Haiti más vidékeiről pedig tíz másik halálos áldozatról számoltak be.

Gérard Latortue ideiglenes haiti miniszterelnök katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánította Gonaives város térségét és azonnali segítséget kért a nemzetközi közösségtől. A Jeanne előzőleg a – Haitivel egy szigeten, de annak a keleti részén fekvő – Dominikai Köztársaságban tombolt: tizennégy emberéletet követelt, 30 ezer ember pedig kénytelen volt elhagyni otthonát. A Dominikai Köztársaság és Haiti végigpusztítása után a Jeanne a Bahama-szigetek felé vette útját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik