Belföld

Hat szerb városban jutott tovább magyar polgármester-jelölt

Két ellenzéki párt, a Demokrata Párt (DS) és a Szerb Radikális Párt (SRS) szerepelt a legjobban a vasárnapi szerbiai helyhatósági és vajdasági tartományi választáson, míg a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) várhatóan az eddigieknél kevesebb polgármestere lesz.

A VMSZ-nél arról tájékoztatták hétfő hajnalban az MTI-t, hogy nem hivatalos és nem végleges adatok szerint hat észak-bácskai városban kerül tovább a két hét múlva esedékes második fordulóba a párt polgármester-jelöltje. Szabadkán Kucsera Géza, Magyarkanizsán Bacskulin István, Bácstopolyán Bábi Attila, Zentán Juhász Attila, Csókán Margit Zoltán és Óbecsén Varga F.József maradt versenyben. Adán nem jutott tovább a VMSZ polgármesterjelöltje, Kishegyesen pedig várhatóan meg kell ismételni a választást, mivel a szavazócédulákon hibásan tüntették fel a jelöltek nevét.

Jelenleg a VMSZ-nek az említett városokban van polgármestere. Más magyar pártnak nincs egy sem, s nem valószínű, hogy a vasárnapi választás után lesz.

A szavazati arányokból ítélve tartani lehet attól, hogy a VMSZ elveszítheti a polgármesteri széket a 86 százalékban magyarok lakta Magyarkanizsán, ahol állítólag a párton belüli ellentétek miatt nem a népszerű jelenlegi polgármestert, Balla Lajos Lacit indította a VMSZ. Gondot jelenthet az is, hogy Szabadkán és Csókán a második fordulóban a VMSZ jelöltjének a DS jelöltjével kell versenybe szállnia, vagyis stratégiai partnerségi viszonyban lévő pártok jelöltjei mérkőznek meg egymással.

Belgrádban az első fordulóban a DS jelöltje, Nenad Bogdanovic közel három százalékkal lekörözte Aleksandar Vucicot, a Szerb Radikális Párt (SRS) jelöltjét, ők ketten szállnak versenybe két hét múlva.

A vajdasági székvárosban, Újvidéken fordított a helyzet: a radikális Maja Gojkovic győzött, három százalékkal hagyta le Borislav Novakovic (DS) jelenlegi polgármestert.

A szerbiai helyhatósági választásról, illetve a vajdasági parlamenti választásról összesített nem hivatalos eredmények egyelőre nincsenek, de a településekről érkező adatokból látható, hogy a DS és az SRS szerepelt a legjobban mindkét választáson.

Tomislav Nikolic, az SRS első embere elégedettségét hangoztatta, a választási eredmény szerinte azt jelzi, hogy “Szerbia tovább radikalizálódik, s hamarosan megszabadul a bűnözéstől és a korrupciótól”.

Boris Tadic, a DS elnöke viszont úgy látja, hogy a radikális irányvonal nyilvánvalóan a második helyre szorul Szerbiában, s a választáson az ország még néhány lépést tett az európai értékek és az európai politikai célok megvalósítása felé.

Vladimir Goati belgrádi politológus szerint a választási adatokból egyértelműen arra lehet következtetni, hogy két ellenzéki párt, a DS és az SRS viszi a pálmát, s tovább gyöngül a kormánykoalíció pártjainak támogatottsága. Goati úgy fogalmazott, hogy a kormány “újabb vereséggel és saját tehetetlenségével szembesült”, amit intő jelként kell értelmeznie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik