Belföld

Mégsem változott a PM prognózisa

Nincs semmi változás a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási hiányra vonatkozó idei prognózisában - helyesbítette Várfalvi István, a PM helyettes államtitkára főnöke szavait.

A tárca azért kényszerült megerősíteni az idei hiányra vonatkozó szerdán kiadott előrejelzését, mert Draskovics Tibor pénzügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy a hiány mintegy 110-120 milliárd forinttal haladja meg a tervezettet, az önkormányzatok nélkül eredményszemléletben a GDP 4,9-5,1 százaléka, pénzforgalmi szemléletben pedig 6,3-6,5 százaléka lesz.

A Pénzügyminisztérium csütörtöki prognózisában azonban az idei hiányt 150 milliárd forinttal emelte meg. Várfalvi István hangsúlyozta, hogy a pénzügyminiszter által ismertetett 110-120 milliárd forintos többlethiány egy középérték volt, a tárca pedig a GDP-arányos hiánysáv felső értékére készítette el prognózisát.

Megerősítette, hogy az államháztartás egészére (az önkormányzatokkal együtt) ESA szemléletben 5-5,3 százalékos GDP-arányos deficittel számolnak. Hozzátette, hogy az ESA és a GFS közötti különbség a korábbi 1,2-ről 1,4 százalékpontra nő, az import-áfakiesés és a harmadik generációs mobiltender elszámolása miatt.

Pichler Ferenc, a minisztérium sajtófőnöke megerősítette, hogy a 24 százalékos társasági adókulcs az elképzelések szerint nem vonatkozik a biztosítókra, pénzügyi tanácsadókra, könyvelőkre, illetve könyvvizsgáló cégekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik