Belföld

Erős hajrát produkált a tőzsdeindex

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 249 pontos emelkedéssel, 12 340 ponton zárt pénteken. A csütörtöki záró értékhez képest ez 2,06 százalékos erősödés.

A részvénypiac forgalma az átlagosnál magasabb, 16,82 milliárd forint volt. A BUX a pénteki kereskedés végére 18 ponttal megközelítette történelmi csúcsát és jóval meghaladta a keddi záró értékét, mielőtt a pénzügyminiszter a tőzsdei pánikot előidéző szerdai banki adóról szóló bejelentését tette. 

A vezető részvények a Matáv kivételével drágultak az előző naphoz viszonyítva. A Matáv 1,23 százalékkal 800 forintra gyengült. A Mol 3,02 százalékkal 9550 forintra, az OTP 3,21 százalékkal 4335 forintra, a Richter 2,09 százalékkal 23.400 forintra erősödött. A Matáv forgalma 1,51 milliárd forint, a Molé 5,96 milliárd, az OTP-é 6,56 milliárd, a Richteré 1,55 milliárd forint volt. 

Balázs Bertold, a Buda-Cash Brókerház szakértője szerint szerdán a tőzsde túl hevesen reagált a pénzügyminiszternek a banki adóról szóló bejelentésére, a napokban az egyébként hetek óta tartó pozitív trendben a BUX és a nagyobb részvények árai tovább nőttek visszakorrigálva. Az elemző szerint a Matáv azért gyengélkedik, mert az IT-szektor hosszú távú kilátásai nem jók, a befektetők nem biztosak a Matáv növekedési pályájában középtávon. A Mol folyamatos drágulásáról a szakértő elmondta: sok olajrészvény került az elmúlt napokban “erős kezekbe”, amelyek nem akarnak eladni, a “remegő kezű” kisbefektetők már korábban profitot realizáltak az egyébként magas árfolyamon, így a Mol piacán megjelenő vevők csak magas áron tudnak venni. A Richter drágulása szerinte az átcserélhető kötvények rendkívüli sikeres kibocsátása által keltett pozitív hangulatnak köszönhető. 

 A szakértő szerint az OTP azért is erősödött, hogy a Citygroup Smith Barney vételre ajánlja a még olcsó bankpapírt, és úgy véli, hogy a takarékossági intézkedések révén erősödő forint eltűnt mint kockázati tényező a vezető bank szempontjából. A Credit Suisse First Boston szintén pozitívan értékelte a GDP-arányos deficit csökkentésére tett erőfeszítéseket. 

A BUMIX 0,92 százalékkal 1132 pontra nőtt. 

Az Antenna Hungária ára 1,12 százalékkal 3610 forintra nőtt, 309 millió forint értékben cserélt gazdát. Szakértők szerint árfelhajtó hatással van a társaság papírjainál az, hogy korábban az ÁPV Rt. vezetője közölte: napokon belül kormánydöntés születhet az AH privatizációjáról. A BorsodChem 4,21 százalékkal 2449 forintra drágult, 71 millió forint volt a forgalma. A vegyipari társaság árdrágulásához hozzájárulnak azok a pozitív hírek, amelyek szerint a papírjait be akarják vezetni a varsói és a londoni tőzsdére, a társaság Londonban tart népszerűsítő körutat. 

Az Egis 1,41 százalékkal 9325 forintra erősödött, 271 millió forint volt a forgalma. Az FHB 0,90 százalékkal 9000 forintra drágult, 49 millió forint értékben kelt el. A Pannonplast 1,61 százalékkal 1225 forintra gyengült, forgalma 136 millió forint volt. Szakértők szerint a műanyagipari társaság részvényei azért gyengülnek, mert a befektetők még nem ismerik a szeptember elején megválasztott új menedzsmentet, habár az bejelentette a hatékonyságot növelő reorganizációs terv folytatását, valamint azt, hogy az év végére több mint 400 millió forintos pénzügyi eredményt várnak, szemben az eddigi veszteségekkel. 

A határidős indexpiacon az idei decemberi BUX-lejárat elszámoló ára 151,50 ponttal 12 491 pontra emelkedett.






Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik