Belföld

Két újabb emberéletet követelt az Ivan hurrikán

Két emberéletet követelt Floridában helyi idő szerint szerdán az Ivan hurrikán. Az egyik haláleset Panama City Beachben, a másik pedig Sandy Creekben történt - közölték a hatóságok.

Az első széllökések és esőzések elérték Alabama államot helyi idő szerint szerda este – jelentette egy újságíró a helyszínről. Hatalmas hullámok zúdultak a Mexikói-öböl partvidékére és több part menti házat elöntött az ár. A Mobilei-öbölben található Port Alabamában néhány utcát több centiméteres víz borított.

“Hatalmas lesz a hurrikán” – jósolta egy helyettes seriff, aki a viharos széllökések közepette alig tudott talpon maradni. “Úgy döntöttünk, hogy maradunk, de halálosan félünk” – közölte egy házaspár hölgytagja, akik nevüket nem árulták el, mivel a hatóságok utasítást adtak, hogy minden lakos hagyja el várost.

A miami székhelyű országos hurrikán központ előrejelzése szerint a ciklon az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti hármas fokozatra szelídülhet, mire eléri a szárazföldet. A ciklont kísérő 225 óránkénti kilométer sebességű szelekkel az Ivan a központ szerint így is erőteljes marad.

A múlt szerda óta tomboló hurrikánnak előzőleg hetvenegy halálos áldozata volt a Karib-tenger térségében, de a szélvihar megkímélte Kubát és Mexikó keleti részét. Grenada szigetén volt a legsúlyosabb a pusztítás: harmincheten haltak meg és az épületek 90 százaléka dőlt romba.

Jamaicáról 21 halottat jelentettek, 33 eltűnt halász után a parti őrség kutat, a Kajmán-szigeteken tízen tűntek el, öten haltak meg Venezuelában, négyen a Dominikai Köztársaságban, hárman Haitiban és egy személy Trinidad és Tobagóban.

A Világbank bejelentette, hogy segítséget nyújt a természeti katasztrófa sújtotta országoknak. Puerto Ricóban a Jeanne trópusi viharnak legkevesebb két halálos áldozata volt helyi idő szerint szerdáig.

Yabucoában egy nő akkor vesztette életét, amikor megpróbált házából menekülni, amelynek tetejét a szélvihar félig letépte, egy idős személy pedig Vega Bajában leesett a tetőről, amikor megpróbálta a tetőt fémlemezekkel megerősíteni. Az egész szigeten nincsen áram, a hatóságok a vihar idejére átmenetileg kikapcsolták az áramszolgáltatást. Több települést a kidőlt fák elzártak a külvilágtól, több folyó vízszintje megemelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik