Belföld

Két hét múlva itt az új kormány

Szeptember 29-én lesz a kormányprogram vitája, s a miniszterelnök ekkor nevezi meg a kormány tagjait. A szavazást követően október 4-én, hétfőn esküszik fel az új kormány.

Az Országgyűlés szeptember 29-én folytatja le a kormányprogram vitáját és még aznap szavaz is róla – mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke csütörtökön a házbizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón.


A házelnök elmondta: ugyanaznap kerül sor a miniszterelnök-jelölt zárszavára, illetve a kormányfő megválasztására és a kormányprogram elfogadására. Ezt követően nevezi meg a miniszterelnök kormányának tagjait és kezdeményezi bizottsági meghallgatásukat – mondta Szili Katalin.

A bizottsági meghallgatások szeptember 30-án, október 1-jén és ha szükséges, október 2-án, szombaton lesznek – közölte Szili Katalin. Hozzátette: az új kormány ünnepélyes eskütételére október 4-kén kerül sor.

Vitatott kérdés volt a frakciók között az, hogy rövid-e az idő a kormányprogram benyújtása és vitája között – mondta az Országgyűlés elnöke. “Tájékoztattam a frakciókat, hogy még azon esetekben, amikor ciklusváltás volt, akkor sem volt ez hosszabb, például az Orbán-kormány megalakulásakor a benyújtást követő harmadik napon már megkezdődött a vita” – emlékeztetett a házelnök.

A politikus elmondta: felvetette, hogy csak az új miniszterek meghallgatására kerüljön sor, amelyre a Boross-kormány idejében volt már példa. “Ezt a javaslatomat egyik frakció sem támogatta” – tette hozzá.

Az Országgyűlés elnöke szólt arról is, hogy a pénzügyminiszter szeptember 30-án, a kormányprogram vitáját követő napon nyújtja át neki a 2005. évi költségvetésről szóló előterjesztést. Az Országgyűlés elnöke azt mondta, hogy a házbizottság ülésén szó esett a bizottsági helyek kérdéséről is, mivel az MDF-ből összesen már hét képviselő távozott a függetlenek sorába.

Szili Katalin közölte: megbízta Mandur Lászlót, az Országgyűlés alelnökét, hogy a bizottsági helyelosztás kérdésében folytasson négypárti egyeztetést. A házelnök elmondta, hogy szeptember 27-re valamennyi független képviselőt beszélgetésre hívta.

Az MDF azt kérte, hogy a szeptember 20-ai héten az Országgyűlés az általános forgalmi adóról és a személyi jövedelemadóról szóló törvényeket a házszabálytól eltérően módosítsa törköly-ügyben. A négy frakció és a kormány is támogatta a javaslatot – közölte Szili Katalin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik