Belföld

Wienerberger – aktív keleti terjeszkedés

Megnyitotta második romániai téglagyárát a Wienerberger építőanyag ipari konszern.

A Wienerberger az EBRD társfinanszírozásával 18 millió eurós beruházással készült téglagyárát a romániai Gura Ocnitei-ben nyitotta meg. Az üzem éves termelési kapacitása 140 millió darab normál falazóblokk, amivel messze az ország legnagyobb téglagyárának számít.

A falazóblokkok gyártásában világelsőnek számító konszern már hét kelet-európai országban képviselteti magát, ahol forgalmának 28 százalékát bonyolítja és nyereségének 35 százalékát éri el. Közép távon forgalmának 33 százalékát tervezi a kelet- és délkelet-európai kitermelni.

A magas kelet-európai nyereségesség oka, hogy a térségben már a nyugatival megegyező árak a jellemzőek, a termelés költségei azonban még lényegesen alacsonyabbak. Romániában például a Wienerber számításai szerint a közvetlen termelési költségek mindössze egy harmadát teszik ki az európai átlagnak.

A Wienerberger legfontosabb együttműködő partnere a kelet-európai országokban az EBRD, amely általában egyharmados részesedéssel és hét éves futamidővel vesz részt beruházásaiban. Az elkövetkező években az EBRD 50 millió euróval száll be a Wienerberger beruházásaiba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik