Belföld

A Fitch emelte a növekedési előrejelzését

Jelentősen emelte az idei világgazdasági növekedésre szóló előrejelzését szerdán megjelent őszi globális jelentésében a Fitch Ratings.

Véleményük szerint a feltörekvő piacok az igen kedvező külső finanszírozási környezetben hét éve nem látott mértékű adósságkibocsátásba kezdtek az idén. Az euróövezet ugyanakkor továbbra is több százalékponttal lemarad a növekedési világátlagtól.

A legnagyobb európai hitelminősítő Londonban kiadott átfogó elemzése a tavaszi jelentésben szereplő 3,6 százalékról 3,9 százalékra növelte a világgazdaság idei növekedésére adott előrejelzést. Ez 2000 óta a leggyorsabb növekedés lenne. Tavaly a világgazdaság 2,7 százalékkal bővült, emlékeztetett az intézet. A Fitch szerint a Federal Reserve 2005 végére jó eséllyel 4 százalékra emeli a szövetségi alapkamatot az Egyesült Államokban, az augusztus 10-i utolsó, negyed százalékpontos emeléssel kialakult 1,50 százalékról. A jelentés szerint az idei növekedési bajnok a fejlett ipari világban Japán és az Egyesült Államok lesz, egyaránt 4,2 százalékos növekedéssel. Japán esetében ez 1990 óta nem mért ütem lenne.

Az átfogó előrejelzés szerint a világgazdaság az idei 3,9 százalék után jövőre 3,3 százalékkal, 2006-ban 3,0 százalékkal fog növekedni. Az amerikai gazdaság növekedése jövőre 3,6 százalékra, 2006-ban 3,2 százalékra lassul, a Fitch szerint. A hitelminősítő szerint az euróövezet továbbra is a világgazdaság gyenge láncszeme: a jelentés a térségnek a tavalyi 0,6 százalék után az idén is csak 1,8 százalékos, jövőre 2,0 százalékos, 2006-ra 2,1 százalékos gazdasági növekedést jósol.

A feltörekvő Európa ugyanakkor folyamatosan és magasan a világátlag felett teljesít: a térség a tavalyi 5,7 százalék után az idén 6,2 százalékos, jövőre 5,2 százalékos, 2006-ban 5,0 százalékos növekedésre számíthat – írták a Fitch Ratings elemzői. A jelentés szerint a globális feltörekvő piacok különösen kedvező külső finanszírozási környezetre leltek az idén. Ezt mutatja, hogy a Fitch előrejelzése szerint a térség 2004 végéig összesen 52 milliárd dollárnyi új szuverén adósságajánlattal fog megjelenni a tőkepiacokon; ez 1997 óta a legnagyobb feltörekvő piaci államkötvény-kibocsátás lenne.

A hitelminősítő megjegyzi ugyanakkor, hogy a kamatciklusban már elkezdődött fordulat miatt ez a kedvező külső finanszírozási környezet valószínűleg nem lesz tartós. Ha a kamatok gyorsabban vagy a vártnál magasabbra emelkednek, az adósságpiaci felfordulást okozhat – áll a jelentésben.

A feltörekvő piacok azonban a Fitch szerint igen jó állapotban vannak a nehezebb körülmények elviseléséhez is. Ezt mutatja, hogy az elmúlt egy évben felminősített feltörekvő piaci szuverén adósok száma ötszörösen haladta meg a leminősítettekét, és jelenleg is 19 adósbesorolásra van érvényben további osztályzatjavítást valószínűsítő pozitív kilátás.

A pozitív kilátások zömét feltörekvő európai adósok besorolásaira tartja érvényben a cég, tükrözve ezek EU-, illetve euróövezeti konvergenciáját – áll a jelentésben. Ez alól az egyetlen kivétel Magyarország, amelyre tavaly nyár óta – az ikerdeficit kezelhetőségével kapcsolatos aggályok miatt – leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben a Fitch. A cég a szerdai jelentésben Magyarországról azt írta: a magas államháztartási hiány miatt valószínűtlen az euróövezeti csatlakozás 2010 előtt, és a további besorolási döntéseket elsősorban a költségvetési folyamatok fogják meghatározni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik