Belföld

A British Airways ezer járatot töröl

A következő kevesebb mint három hónapban csaknem ezer járatát törli a fő londoni repülőtérről a British Airways, amelynek a nagy leépítések után a jelek szerint nincs elég alkalmazottja az eredeti menetrend tartásához.

A cég, forgalom szerint – a holland KLM és az Air France nemrég bejelentett egyesülése után – a második legnagyobb európai légitársaság, a következő 80 nap összesen 41 ezer járatából 966-ot töröl a Heathrow repülőtérről.

Ez napi 12 járat törlését jelenti. Ezek között rövid és hosszú távúak is vannak; a törlések éppúgy érintenek manchesteri, glasgow-i, brüsszeli, mint New York-i járatokat.

A BA, amely több éve – az olcsó jegyes légitársaságok versenye és a magas üzemanyagárak szorítása miatt – radikális költségleépítési programot hajt végre, a jelek szerint túl sok alkalmazottat bocsátott el, legalábbis erre utaltak az augusztus utolsó hetében a Heathrow-n kialakult példátlan tömegjelenetek. Ezeket az okozta, hogy a hagyományos háromnapos utolsó augusztusi hétvége előtt egyszerűen nem volt elegendő létszámú személyzet a cég utasainak jegykezeléséhez és beszállításához, ami miatt számos járatot törölni kellett. A nyár végi fennakadás miatt több ezren nem jutottak el vakációjuk helyszínére. Az incidens annál is kínosabb volt a British Airwaysnek, mert a cég az utolsó pillanatban tudta csak elkerülni a jegykezelők és csomagrakodók éppen arra a hétvégére bejelentett bérsztrájkját, és a megállapodás után biztosította a helyfoglalással bíró utasokat, hogy elutazásukat nem fenyegeti veszély.

A következő hetekre bejelentett járatritkításokat a cég a szerdai közleményben “a repülési program elővigyázatossági megfontolások diktálta módosításának” nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik