Belföld

Szerdán közölheti a PM a módosított deficitcélt

Szerdán hozza nyilvánosságra az idei költségvetési hiányra vonatkozó módosított prognózisát a PM. A korábbi cél csak akkor tartható, ha 7 milliárdos többlet keletkezik az államháztartásban.

Bel- és külföldi elemzők már jó ideje hangoztatják, hogy a jelenleg érvényben lévő, az uniós ESA szabvány szerint a GDP 4,6 százalékára rúgó hiány nem tartható és az év végére 60-120 milliárddal, azaz 4,9-5,2 százalékra emelkedhet. A jegybank ennél nagyobb, 5,4 százalékos deficitet prognosztizál.

Az augusztusi – pénzforgalmi alapon – előzetesen publikált államháztartási hiány 27 milliárd forinttal haladta meg a Pénzügyminisztérium prognózisát, amelynek értéke 1,192 milliárd forint volt. Ez azt jelenti, hogy a hátralévő négy hónapban csak akkor tartható a deficitcél, ha 7 milliárdos többlet keletkezik az államháztartásban. Mivel a vártnál kisebb – elsősorban áfa – adóbevételek ezt a várakozást kevéssé teszik reálissá, a Pénzügyminisztérium várhatóan új deficitcélt közöl.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt a napokban az idei gazdasági-költségvetési folyamatokról szólva azt mondta, hogy “a kormány továbbra is azon a gazdasági pályán kíván haladni, amelyet az év elején kitűzött”, hozzátéve, hogy a cél az egyensúlyi pályán való fenntartható növekedés, stabil, kiszámítható gazdaságpolitika. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy amennyiben szükséges, megteszik a megfelelő intézkedéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik