Belföld

Liberalizálják a Gazprom részvényforgalmát

Hamarosan a külföldiek is közvetlenül vásárolhatnak a Gazprom vállalat részvényeiből, miután az orosz gázmonopólium elnyeli az állami Rosneft olajcéget, s ezáltal az állami részesedés többségire hízik a világ legnagyobb gáztermelőjében a Vlagyimir Putyin elnök által jóváhagyott kormányterv értelmében.

Putyin a tévékamerák előtt áldását adta Mihail Fradkov miniszterelnök tervére, amely szerint a Gazprom leányvállalatainak birtokában lévő (mintegy 17 százaléknyi) részvényt becserélik a Rosznyefty aktívára (amely így a Gazprom leányvállalatává válik). Ezzel a (jelenleg 38 százalékot birtokló) orosz állam kényelmes többségi részesedésre tesz szert a Gazpromban.

A kormány ellenőrzésének kiterjesztését szabta feltételül ahhoz, hogy a Gazprom részvényeinek hazai piacát megnyissák a külföldiek előtt. Jelenleg csak belföldiek kereskedhetnek az orosz monopólium részvényeivel, míg a külföldiek csak közvetítőkön keresztül juthatnak hozzájuk, és együttes részesedésüket 20 százalékos kvóta határolja be. Ezért a Gazprom moszkvai és londoni részvényjegyzése között jelentős árkülönség van.

Alekszej Miller Gazprom-vezér a Putyin-Fradkov megbeszélés után jelezte, hogy a külföldiek részvényszerzésének valamennyi korlátozását feloldják, és végső soron kialakul a Gazprom részvényeinek egységes piaca.

A Gazprom-Rosznyefty egyesülése a világ egyik legnagyobb földgáz-kőolajcégét hívja életre. A német Ruhrgas a Gazprom 6,5 százalékát birtokolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik