Belföld

Kétszer annyit keresnek a nyugat-európai vezetők, mint a keletiek

Keveset keresnek a kelet-európai vállalati felsővezetés tagjai nyugat-európai kollégáihoz viszonyítva - állapította meg a Mercer Human Ressource Consulting cég felmérésében.

A kelet-európai cégvezetők átlagosan évi 35 000 eurós fizetést élveznek, míg ugyanezen kör Nyugat-Európában 82 000 eurót keres. Ausztriában 95 000 euró az átlag, míg Svájc az európai ranglista élére került, mivel a felső cégvezetők ott évente 138 000 euró fizetés kapnak átlagban. Ezzel szemben Romániában évi 30 000, Bulgáriában pedig 24 000 euró a cégirányítással foglalkozó felső vezetők évi átlagkeresete.

A kikérdezéses alapon elvégzett felmérés készítői rámutattak arra is, hogy Kelet-Európában még magasabb adók is terhelik a fizetéseket, mint Nyugat-Európában. Ugyanakkor a kontinens keleti felén gyorsabb a gazdasági növekedés, és gyorsabb ütemben is nőnek a fizetések, mint Nyugaton. A nettó fizetések és az alkalmazotti költségek alapján készített összehasonlítás azt mutatja, hogy jelenleg egy nyugati cégvezető 50 százalékkal több árucikket és szolgáltatást tud magának megvásárolni a fizetéséből, mint egy kelet-európai. Egy svájci pedig például négyszer annyit, mint egy bulgáriai. A svájci cégvezetés tagjai a legjobban fizetettek Európában.

A felmérés ismertetésekor összehasonlításképp azt is közölték, hogy az Egyesült Államokban évi 103 000, Japánban 94 000 és Hongkongban 93 000 eurót keresnek átlagosan egy év alatt a vállalati vezetésben dolgozó menedzserek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik