Belföld

Hatvanhárom áldozatott szedett az Ivan hurrikán

Harmincnégyen haltak meg Grenada szigetén az Ivan hurrikán átvonulása következtében, a karibi térségben pedig az eddigi adatok szerint 63 a halottak száma. A karibi olajtelepek kiürítései miatt a vihar az olaj árára is negatív hatással volt.

A szélvihar, amely szerda óta sújtja a Karib-tenger térségét, letarolta Grenadát. A szigetország nemzetközi segítségért folyamodott, gyógyszereket és felszereléseket kérve. Az új összmérleg szerint a grenadai 34 halotton kívül 19 személy vesztette életét a vihar következtében Jamaicában, öt Venezuelában, négy a Dominikai Köztársaságban, egy pedig Trinidad és Tobagóban. A Kajmán-szigetekről, ahol vasárnap söpört át a hurrikán, eddig nem jelentettek halálos áldozatot. Mexikóban felkészültek az útját változtató szélvihar érkezésére: a Mexikói-öböl négy szigetét kiürítették és riadót rendeltek el Cancún üdülőhelyen is.

A Chevron/Texaco olajkonszern hétfőn berendezéseit menekítette a Mexikói-öböl keleti és középső részéről, amelyeket az Ivan most fenyeget – közölte egy szóvivő. “Kimenekítettük a személyzet 667 olyan tagját is, akinek az ottléte nem feltétlenül szükséges” – tette hozzá.

A BP és a Shell olajcégek is bejelentették, hogy kiürítik ottani telepeiket. Az olajárak csaknem másfél dollárral ugrottak fel hordónként az Ivan hurrikán változó mozgásirányának hírére.

A miami országos viharjelző központ szerint az Ivant némi gyengülés után ismét a legmagasabb, ötödik fokozatba sorolták a Saffir-Simpson-skálán, óránként 260 kilométert is elérő széllökésekkel. A központ szerint a vihar új útvonala már a mexikói Yucatán-félszigetet is fenyegeti, ahonnan emberek ezreit telepítették ki.

Floridában is készülnek a Charley és a Frances után immár a harmadik idei ciklonra. Az állam déli részén fekvő Keys szigetcsoportról 80 000 embert menekítettek ki, Jebb Bush kormányzó a szélvihar útvonalának bizonytalansága miatt szükségállapotot rendelt el a szövetségi állam délkeleti részén.

Kubát viszont a jelek szerint elkerüli a katasztrófa: Havannára hétfőn szokványos erősségű eső hullott gyenge szelekkel. José Rubeira, a kubai meteorológiai központ igazgatója kijelentette, hogy a vihar szeme már 165 kilométerre van a kubai partoktól. Az igazgató a hét végén még azt mondta, hogy 1959 – Fidel Castro elnök hatalomra kerülése – óta nem közelített ilyen pusztító szélvihar a szigetországhoz.

“Rettegett Ivan” veszélyességét azonban még most sem becsülik le. A kubaiakat vasárnap reggel a hivatalos rádióadók felszólították: “vegyék fel harcálláspontjukat”, és tegyenek fegyelemről tanúbizonyságot. Maga Castro járt elöl jó példával: szombat este a hurrikánnal kapcsolatos védelmi intézkedésekről szóló négyórás tévéműsorban szerepelt. Kubában leállt a vasúti közlekedés, bezárták a kikötőket, valamennyi külföldi és belföldi légi járatot leállítottak. A hatóságok reményei szerint kedden indul újra a légi forgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik