Belföld

Drasztikusan nőtt a munkanélküliség Vas megyében

Egy év alatt húsz százalékkal emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma Vas megyében. Az év első nyolc hónapjában átlagosan 7525 fő szerepelt a nyilvántartásban, a munkanélküliségi ráta augusztusban 6 százalékos volt a megyében.

Éder Géza, a Vas Megyei Munkaügyi Központ a munkaügyi tanács ülésén elmondta: a regisztrált munkanélküliek száma a júliusi adatokhoz képest stagnált, ugyanakkor továbbra is magas az állástalanok között a pályakezdők aránya.

“Augusztusban 729 pályakezdő szerepelt a regisztrációnkban, számuk 26,6 százalékkal haladta meg az előző évit” – mondta.

Hozzátette: a pályakezdő munkanélküliek 17 százaléka Vas megyében legfeljebb általános iskolát végzett, 15,8 százaléka szakmunkás, 36,2 százalékuk szakközépiskolai, technikumi végzettségű, 12,2 százalékuk gimnáziumban érettségizett, 18 százalékuk pedig felsőfokú végzettségű.

A munkaügyi tanács ülésén elhangzott, hogy augusztusban több cég is előzetes bejelentést tett csoportos létszámleépítési szándékáról: a sárvári Flextronics 400 ember elküldését jelezte, a megszűnő Komplexitás Kft 69 építőipari dolgozót bocsát el, a Sága Foods Rt. Sárváron megszünteti a csomagolóanyag gyártást, ami 75 munkahely megszűnését jelenti, a szentgotthárdi Andiola Kft. pedig 36 textilipari dolgozótól válik meg.

Elhangzott az is, hogy folyamatos munkaerőigényt jelez a gépkocsi üléshuzatokat gyártó jánosházi Eybl Kft., amely 35 embert alkalmazna, Szombathelyen pedig továbbra is fenntartja fejlesztési elképzeléseit az elektronikai szervizelést végző Jabil Kft., létszámigénye azonban még nem ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik