Belföld

Annus-ügy: egyből két olimpiai arany

A olimpiai elsőségétől megfosztott kalapácsvető cáfolja, hogy elküldte volna érmét az aranyra váró japán sportolónak csakúgy, mint azt, hogy az Athénban az ő nevén leadott két vizeletminta két különböző embertől származik.

Két hír egymás után, majd azonnal két cáfolat. A keddi Népszabadság címoldalon számolt be arról, hogy Annus Adrián Athénban leadott két vizeletmintája nem egy embertől származik. A lap a NOB végleges jegyzőkönyvére hivatkozik, amelyet a napokban juttattak el a Magyar Olimpiai Bizottsághoz. Erre jött válaszként a MOB közleménye mely arra hívja fel a figyelmet, hogy az athéni olimpián doppingvétség miatt aranyérmétől megfosztott Annus Adrián ügyében nincs szó olyan tényekről, amelyek eddig ne lettek volna ismertek.

A MOB közleményében a Népszabadságra utalva úgy fogalmaz, „egyes hírek szerint bizonyos fordulat történt a kalapácsvető ügyében a NOB jegyzőkönyve alapján, amely leszögezi, hogy Annus Athénban leadott két vizeletmintája nem egy sportolótól származik”. Az magyar ötkarikás bizottság ugyanakkor arról számol be, hogy bár „az atlétikai szövetség vezetői is (…) felhívták Annus figyelmét, hogy a két embertől származó vizeletminta gyanúja alól DNS-vizsgálattal tisztázhatná helyzetét, amit korábban szóban vállalt is”, ám a sportoló eddig nem esett át ilyen vizsgálaton.

Aranysorsok

Félreérthető volt az a reggeli információ is, mely Japan Today internetes oldalon látott napvilágot és arról számolt be, hogy megérkezett Koji Murofushi aranyérme Japánba. Lapunk korábbi értelmezésével szemben kiderült, az érmet nem az elsőségétől doppingvétség miatt megfosztott Annus Adrián postázta. A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint a “pótaranyat” a NOB a tartaléknak készíttetett éremkollekcióból választotta ki és küldte el Tokióba, miután Annus Adrián nem szolgáltatta vissza az eredeti példányt.

Ezt erősíti meg Annus kedden délután kiadott közleménye, melyben a sportoló leszögezi, hogy továbbra is úgy gondolja, hogy nem adja vissza az athéni olimpián nyert aranyérmét, amelytől az utólagos doppingellenőrzés megtagadása miatt fosztották meg. A kalapácsvető ugyanakkor arra is kitér, hogy a lapokban megjelent hírekkel ellentétben az ötkarikás játékokon adott mindkét mintája tőle származik, s megerősíti, hogy befejezte pályafutását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik