Belföld

Putyin maga választaná ezentúl a tartományi kormányzókat

Az orosz elnök radikális változásokat helyezett kilátásba az észak-kaukázusi kormányzati és végrehajtási rendszerben a terrorizmus elleni harc jegyében. Az orosz elnök szeretné elérni, hogy ő nevezhesse ki a regionális kormányzókat, akiket jelenleg választanak.

Vlagyimir Putyin erről a regionális vezetőkkel folytatott megbeszélésén tájékoztatta a résztvevőket. Az elnök szerint a nemzeti egység a legfontosabb követelmény. Putyin elnök megerősíti a Kreml ellenőrzését az orosz régiók felett, és a véres események nyomán felülvizsgálja a nemzeti választási rendszert. Az orosz elnök szeretné elérni, hogy ő nevezhesse ki a regionális kormányzókat, akiket jelenleg választanak. Azt is szeretné elérni, hogy az orosz nemzeti parlament küldötteit kizárólag pártlistás alapon lehessen a testületbe delegálni a jövőben Oroszországban.

Bejelentései közt szerepelt továbbá, hogy az új Észak Kaukázusi – a Csecsenföldet valamint Észak Oszétiát magába foglaló – terület Központi Tanácsának feje az a Dimitrij Kozak lesz, aki Putyin egyik legközelebbi szövetségese. Szorgalmazta a biztonsági erők erőteljesebb nemzetközi tapasztalat cseréjét, valamint szigorú büntetéseket helyzett kilátásba azon korrupt állami hivatalnokoknak, akik „kiszolgálói” – pl. hamis útleveleken keresztül – a terroristáknak. Mindezeken felül az úgynevezett „Népi Kamara” kezdeményezés révén fórumot kíván biztosítani az oroszoknak a kormányzati döntések felülvizsgálatára.

Közben Csecsenföldön ismét sűrűbbekké váltak az orosz biztonsági erők és a hadsereg elleni támadások. A hétvégén lezuhant egy Mi-24-es katonai helikopter, és bár hivatalosan még nem ismerték el, hogy lelőtték, azt már tudni lehet, hogy a helyszínen egy fegyverraktárat találtak. Hétfőn pedig az országúton fényes nappal szitává lőtték az egyik katonai körzet parancsnokának kocsiját. Mind a négy utas, köztük a parancsnok is megsebesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik