Belföld

Norvégia az orosz tankerek katasztrófájától tart

Csak az időpontja kérdéses egy hajókatasztrófának a Barents tengeren, olyan intenzívvé vált mostanra az orosz tartályhajók forgalma a norvég partok közelében - derül ki norvég szakemberek jelentéséből.

Az utóbbi két évben az orosz szállítóhajók száma megnégyszereződött, az általuk az idén szállított nyersolaj mennyisége – amely az év végéig elérheti a 14 millió tonnát – a tavalyi hasonló időszakáét 55 százalékkal múlja felül. Évek múlva ennek többszöröse lehet.

Amennyiben a baleset bekövetkezik, s ez a norvégok szerint biztos, jelentős parti szennyezést okoz majd Norvégiában, az ökológiai rendszer összeomolhat, és vége a térség első számú megélhetésének, a halászatnak. Ha a halállomány nem pusztul el teljesen, akkor szennyezettségének híre miatt válik eladhatatlanná.

Orosz olajszállító hajót legutóbb a múlt év júniusában ért szerencsétlenség Vardö szigetétől nem túl messze, de még nem lett belőle ökológiai katasztrófa. Azóta két norvég vonatató hajó járőrözik folyamatosan a partok hosszában és az orosz hatóságoknak tájékoztatniuk kell a norvégokat, ha Murmanszk kikötőjéből északra nagyobb tankhajó, úgynevezett szupertanker távozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik