Belföld

Még mindig nincs bizalom a kötvényalapok iránt

Szinte minden alaptípusnál növekedést hozott a nyár utolsó hónapja. A legtöbb pénz a pénzpiaci alapokba áramlott, de a kötvényalapokból továbbra is kivonják a pénzt a befektetők.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai által kezelt vagyon tekintetében kedvező adatokkal zárult a nyár utolsó hónapja, gyakorlatilag minden vagyontípus esetében számottevő növekedés volt tapasztalható.

A befektetési alapok vagyona összességében 1 százalékkal nőtt, ezen belül – a kötvényalapok kivételével – gyakorlatilag minden egyéb alapkategóriában (pénzpiaci, részvény, vegyes, ingatlan) dinamikus vagyonnövekedés következett be. Úgy tűnik a befektetői bizalom a kötvényalapok iránt még mindig nem állt helyre, vagyonuk az év szinte minden hónapjában fokozatosan csökkent. Velük szemben a „húzóerőt” az utóbbi időben egyértelműen a pénzpiaci alapok képviselik.

Megjegyzendő, hogy a részvényalapok esetében a növekedés a tőzsdei árfolyamok emelkedésének köszönhető, augusztusban a befektetők hozzávetőlegesen félmilliárd forintnyi tőkét vontak ki a hazai részvényalapokból, míg megközelítően ennyi friss tőke áramlott a nemzetközi részvényalapokba. Szintén árnyalja az első ránézésre kedvező képet, hogy a hazai kötvényalapok esetében tapasztalt 6 milliárd forintos nettó tőkekiáramlást nem tudta teljes mértékben fedezni a pénzpiaci alapok esetében kalkulált 4,8 milliárdos tőkebeáramlás.

Míg a vegyes alapok esetében nem volt számottevő tőkemozgás (a vagyonnövekedés szintén az árfolyamok emelkedésének köszönhető), addig az ingatlanalapokba közel 1,3 milliárd forintnyi új befektetés érkezett.

Az elmúlt hónapban számottevő mértékben nőtt mind a pénztári portfóliókban lévő vagyon (3,1 százalékos növekedés), mind az egyéb kezelt portfólió vagyona (1,1 százalékkal). Különösen kedvező a pénztárak esetében, hogy dinamikusan nőtt az önkéntes pénztárak és az egészségpénztárak kezelt vagyona (2,7, illetve 18,9 százalékkal). Mindezek eredményeként összességében 1,9 százalékkal nőtt a BAMOSZ-tagok által kezelt teljes vagyon, meghaladva a 2200 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik