Belföld

Kétkulcsos lesz az szja, adózik az árfolyamnyereség

Jövőre kétkulcsos lesz a személyi jövedelemadó, 18 és 38 százalék lesz a két kulcs, 1,5 millió forint jövedelem felett kell majd a magasabb kulccsal adózni - jelentette be Gyurcsány Ferenc. A tőkejövedelmek adóztatását a tőzsdei árfolyamnyereségre is kiterjesztik.

A miniszterelnök-jelölt a két koalíciós párt egyeztetett álláspontjaként ismertette a jövő évi adóelképzeléseket.


Az elképzelések szerint, amelyeket az MSZP-frakció vezetősége és az SZDSZ is támogat, a jelenlegi háromkulcsos helyett jövőre kétkulcsos lesz a személyi jövedelemadó. 18 és 38 százalék lesz a két kulcs, 1,5 millió forint jövedelem felett kell majd a magasabb kulccsal adózni. Így az átlagjövedelem (idén a bruttó nominális átlagkereset valamivel több mint 140 ezer forint volt) és az alatt keresők adóterhei az idén érvényes 26 százalékos adókulcs megszüntetésével jelentősen csökkennek.


Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az szja-változtatással “mintegy 100 milliárd forinttal több marad a magyar családoknál, a munkavállalóknál”. Vélhetően ez volt az a hír, amely kissé megbolygatta a devizapiacot, a forint ugyanis a bejelentést követően jelentősen gyengült.


Gyurcsány bejelentése szerint a tőkejövedelmek adóztatása nő, 20-ról 25 százalékra emelkedik az osztalékadó és a forrásadó. A sajtótájékoztatón ugyan nem derült ki, hogy a tőzsdei árfolyam nyereség továbbra is kamatnak számít-e és így 0 százalékkal adózik, ám az MSZP által kiadott sajtóközlemény már kész tényként kezeli, hogy a tőkejövedelmek adóztatását a tőzsdei árfolyamnyereségre is kiterjesztik.


A magas jövedelemmel rendelkezők arányosabb hozzájárulását a közterhek viseléséhez nem csak új adókulcs bevezetése és az árfolyamnyereség-adó bevezetése biztosítja. Ezt segíti az adókedvezmények 6 millió forint évi kereset fölötti korlátozása és 12 millió forint évi kereset fölötti megszüntetése is – áll az MSZP által kiadott közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik