Belföld

Először kellett uniós áfát bevallaniuk a vállalkozóknak

Július hónapról a 89 384 havi áfa-bevallásra kötelezett adózó mintegy 91 százaléka nyújtotta be a bevallását a törvény által előírt augusztus 23-i benyújtási határidőig - tájékoztatta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az MTI-t, szerdán.

A közlemény szerint ez benyújtási hajlandóság 2,54 százalékponttal elmarad a júniusitól.

A július havi áfa-bevallások közül az előző havinál 3,14 százalékponttal kevesebb érkezett határidőn túl, ezzel szemben 2,4 százalékról 5,8 százalékra növekedett azoknak az adózóknak a száma, akik 2004. augusztus 31-ig sem nyújtották be a bevallásukat.

Ezúttal első alkalommal kellett az érintett adózóknak az Európai Közösségen belüli termékértékesítésről szóló és a termékbeszerzésről szóló negyedéves összesítő nyilatkozatok benyújtaniuk.

A csatlakozást követő, második negyedévet felölelő időszakokra benyújtott és feldolgozott áfa-bevallások alapján 9347 adózónak kellett a termékértékesítésről összesítő nyilatkozatot adnia.

A nyilatkozatra kötelezett 8315 adózó 75 százaléka határidőben, 14 százaléka az előírt határidőt követően, késve küldte el bevallását az adóhatósághoz. A nyilatkozattételre kötelezettek 11 százaléka nem adott be az elszámoltatás időpontjáig összesítő nyilatkozat.

A második negyedéves termékbeszerzésről összesítő nyilatkozatot 16 472 adózónak kellett benyújtania. E kötelezettségének 15 372 adózó tett eleget. Határidőben érkezett be a nyilatkozatok 77 százaléka, a határidőt követően 17 százaléka, míg 6 százalék nem adott összesítő nyilatkozatot az Európai Közösségen belüli termékbeszerzéseiről.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.