Belföld

Moszkában tüntettek a terror ellen

Négy nappal a beszlani tragédia után az eső ellenére tízezrek vettek részt a moszkvai Vörös téren lezajlott terrorellenes nagygyűlésen.

A Kreml falával szemben, a hagymakupolás Vaszilij Blazsennij székesegyháznál lévő lejtőt kedd délután elborító, a rendőrség szerint 130 ezres tömegben – orosz lobogók, sőt más nemzetek zászlói mellett – transzparensek sokasága látszott a következő feliratokkal: El a kezekkel a gyerekeinktől! Nem lehet bennünket megfélemlíteni! Oroszországot nem lehet térdre kényszeríteni! Békét a világnak! Putyin, veled vagyunk! Halálbüntetést a terroristákra! Közben a legfrissebb adatok szerint a beszlani túszdrámának 366 halottja és 705 sebesültje volt. A halálos áldozatok közül még 107-et nem sikerült azonosítani.

A tömeggyűlés egyperces néma tiszteletadással kezdődött az észak-oszétiai túszdráma 335 ártatlan halálos áldozata, köztük 156 gyerek emlékére a nemzeti gyász második napján. Jurij Luzskov főpolgármester felidézte a moszkvai terrorcselekményeket, és újabb intézkedéseket szorgalmazott a megalopolisz védelmére.

Egy művész felolvasta a gyűlés határozatát. Ebben a résztvevők kérték Vlagyimir Putyin elnököt, a kormányt és a parlamentet: hozzanak létre hatékony rendszert a terrorizmus elnyomására. Egy angol nyelvű transzparens Ahmed Zakajev kiadását követelte. Zakajev, aki Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezető londoni képviselője, politikai menedékjogot kapott Nagy-Britanniában.

Putyin előző este újra elutasította a tárgyalást a “gyermekgyilkos” csecsen lázadókkal. Egyúttal elvetette nyilvános vizsgálat indítását a véres túszdrámát lehetővé tevő biztonsági gyengeségek feltárására.

A kommunista párt az ország vezetésének leváltását követelte, míg más, kisebb ellenzéki pártok a kormány, vagy legalábbis a fegyveres és biztonsági szervek vezetőinek távozását. A moszkvai nagygyűlést a városháza és a hivatalos szakszervezetek rendezték. Liberális lapok sajnálkoztak, amiért az eredetileg spontán kezdeményezés ezzel “hivatalossá” vált. Terrorellenes gyűlések voltak Oroszország számos más városában is további tízezrek részvételével.

Több mint 100 holttest azonosítatlan

A kedden közzétett legfrissebb adatok szerint a beszlani túszdrámának 366 halottja és 705 sebesültje volt. A halálos áldozatok közül még 107-et nem sikerült azonosítani.

A nap folyamán Beszlanba érkezett az orosz védelmi minisztérium rosztovi laboratóriumának speciális szakértői csoportja, amely az azonosítatlan holttestek felismerésében segít. A csoport tagjai vérmintákat vesznek az eltűnt személyek közeli hozzátartozóitól és DNS-teszteket végeznek. Az észak-oszétiai ügyészség speciális csoportot alakított azoknak a gyermekeknek a felkutatására, akikre szüleik sem az élők, sem a halottak között nem találtak rá. Az ügyészség tájékoztatása szerint Beszlanban a rokonok listát állítottak össze az eltűnt személyekről, számuk jelenleg 169.

Hivatalos forrásokból származó adatok szerint a terrorakció során 335 túsz, ezen belül 156 gyermek, valamint a helyi kormányzat tizenhét tagja vesztette életét. A túszejtők közül 31-en haltak meg a harcokban. A 705 sérült között 307 gyermek van. A sebesültek többségét – 413 személyt – térségbeli kórházakban ápolnak, legtöbbjüket – 332 személyt (184 gyermeket) – Vlagyikavkazban. A túszdráma helyszínén, Beszlanban 45 sebesültet (13 gyermeket) látnak el, huszonöt személyről (17 gyermekről) Moszkvában gondoskodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik