Belföld

Medgyessy válasza az ellenzék és az SZDSZ kérdéseire

Medgyessy Péter a vele készült augusztus 19-i lapinterjúban "pontos kibontás nélkül" arra a nyomásra utalt, amely a koalíciós partnert az azt megelőző időszakban érte. A kormányfő ezt szerdán közleményben tudatta az MTI-vel.

Mint írta, az SZDSZ bizalommegvonása mögöttes okának vélte “az akkor a magyar közbeszédben, a tömegkommunikáció szinte minden fórumán megjelenő ügyeket, amelyek szabad demokrata politikusokról szóltak”.

Demszky Gábor főpolgármester nyilatkozatairól, Wekler Ferenc, az Országgyűlés alelnöke etikailag megkérdőjelezhető ügyéről, az informatikai minisztérium közbeszerzési eljárásáról “rövid idő alatt, mondhatnám kritikus tömeget elérő médiahír keletkezett” – olvasható a közleményben.

“Felelős miniszterelnökként jogi eljárást kezdeményeztem volna, ha konkrét bizonyítékok kerültek volna elém” – írta a miniszterelnök “az SZDSZ esetleges korrupciós ügyeinek kivizsgálására tett javaslatokra” adott válaszában.

Medgyessy Péter augusztus 18-án jelentette be kormányátalakítási elképzeléseit, ezután az SZDSZ bejelentette: megvonja bizalmát a kormányfőtől.

A Népszabadságnak ezután adott interjújában a miniszterelnök azt mondta: “az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel”. Néhány nappal később, a köztévé A szólás szabadsága című műsorában úgy fogalmazott: az SZDSZ-nek is szembe kell nézni azokkal a zavaros ügyekkel, amelyek körbelengik.

Az SZDSZ a vádakat többször elutasította és kérte a miniszterelnököt, tegye világossá, mire gondolt. Az ellenzéki pártok ugyancsak többször felszólították erre a kormányfőt.

Medgyessy Péter közleményében hangsúlyozta: az érintettektől a tisztázást megkövetelendőnek tartotta és tartja, és örül, hogy “ennek egy része megtörtént”. Amikor naponta ismétlődő botrányoktól hangos a sajtó, minden közszereplő felelőssége, hogy ha van bűnös, derítsük ki, ha nincs, a rágalmazót leplezzük le – írta a kormányfő.

Medgyessy Péter közölte: az ellenzéktől az elmúlt két évben megtapasztalt álságosságnak látja, hogy annak ellenére, hogy “sokkal cifrább ügyekben, számában nem is hasonlítható módon érintett”, most mégis “a szemét forgatja, skandalumról beszél”.

A kormányfő, mint írta, azért lépett a nyilvánosság elé, hogy ne engedje, hogy az Országgyűlésben az ország szempontjából kiemelten fontos törvénykezési és kormányzati munka helyett olyan álvita folyjék, amelynek ürügye egy általa mondott szó vélelmezett értelme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik