Belföld

Járai az államháztartási hiányról

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint, ha jelentősen gyengülne a forint, akkor az államadósság átlépné a maastrichti előírások szerinti GDP-arányos 60 százalékot.

Az MNB elnöke az Országgyűlés Költségvetési Bizottságában kifejtette: ugyan az államadósság jelentős része forintban van, de a devizaadósság is nagy tétel, amelynek forintban kifejezett mértéke a forint erősödése miatt visszaesett. Az államadósság pedig már most megközelíti a GDP-arányos 60 százalékot – tette hozzá.


Járai az államháztartási hiányról 1

Járai Zsigmond (fotó: MTI)

Az MNB elnöke szerint nem tenne jót a piacoknak, az ország megítélésének, ha a 2004. évi államháztartási hiány alakulásával kapcsolatban az elmúlt évi kommunikáció ismétlődne meg. Az MNB most olyan veszélyeket lát, hogy még az augusztusi inflációs jelentésében közölt uniós normák szerinti 5,4 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitnél is magasabb lehet év végén a tényleges hiány – mondta Járai Zsigmond.

Az inflációval kapcsolatban Járai Zsigmond optimista volt, úgy vélte, az idei nagyobb inflációs szint jövőre mérséklődik, és 2005 végére a pénzromlás 4 százalék körüli szintet érhet el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik