Belföld

Gyurcsány: egyensúlyban tartjuk a gazdaságot

Ha úgy látjuk, hogy a korábban vázolt egyensúlyi pályán érdemi eltérés mutatkozik, megtesszük a szükséges lépéseket - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter.

Gyurcsány Ferenc azt követően nyilatkozott újságíróknak, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter társaságában szerdán gazdasági szervezetek, illetve vállalatok vezetőivel tárgyalt a jövő évi adó- és költségvetési politikáról, valamint a várhatóan szeptember végén megalakuló új kormány programjáról.

A miniszterelnök-jelölt kifejtette: a jövőben sem tesznek le arról, hogy a növekedés mögött egy egyensúlyban lévő gazdaság működjön.

A Pénzügyminisztérium elkötelezett 

A PM mindent megtesz annak érdekében, hogy a felzárkózási (konvergencia) program szerint haladjon az ország az euroövezet felé, valamint elkötelezett az egyensúlyőrző gazdasági növekedés feltételeinek biztosítása mellett – jelentette ki Veres János pénzügyminisztériumi államtitkár az MTI-nek.

Veres János Járai Zsigmond jegybankelnök szerdai, a megcélzottnál jóval magasabb államháztartási hiányt prognosztizáló kijelentéseire reagált.

Járai az áht hiányról


Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint, ha jelentősen gyengülne a forint, akkor az államadósság átlépné a maastrichti előírások szerinti GDP-arányos 60 százalékot. Az MNB most olyan veszélyeket lát, hogy még az augusztusi inflációs jelentésében közölt uniós normák szerinti 5,4 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitnél is magasabb lehet év végén a tényleges hiány – mondta Járai Zsigmond.



Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság folyamatai jó irányba haladnak, a növekedés, az export, az ipari termelés mind kedvező statisztikai értéket mutat, ráadásul ezt a növekedést az export és a beruházások hajtják.

Ugyanakkor jelezte, hogy szeptember 15-éig közzé teszi a pénzügyi tárca az év végéig várható prognózist az államháztartás folyamatairól. Ennek várható tartalmáról azonban semmit sem kívánt közölni, minthogy a szakértők most dolgoznak a dokumentumon. “Folyamatosan értékeljük a helyzetet és figyelembe fogjuk venni a kiegészítő nyugdíj-emelést, egyéb körülményeket, amelyek befolyásolják az ez évi bevételeinket és kiadásainkat és ezt követően szeptember 15-én a szokásos módon nyilvánosságra hozzuk a prognózist” – mondta Veres János. Értékelése szerint a PM most van abban a helyzetben, hogy az EU-csatlakozás áfa-rendszerbeli átállása miatti helyzetet pontosan értékelni tudja. “Annyi látszik, hogy ez nagyobb átrendeződést eredményez, mint azt korábban külső és PM-szakértők gondolták. Ennek az értékelése jelenleg is folyik” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy az MNB prognózisa miért mutat a PM-énél nagyobb hiányt az államtitkár annyit mondott, hogy a szakértők ezekben a napokban is egyeztetik a két intézmény számításaiban meglévő különbségeket. “Az év során mindvégig volt különbség a jegybank és a PM hiányprognózisa között” – tette hozzá. Megemlítette ezzel kapcsolatban azt is, hogy a jegybank utolsó inflációs jelentésében foglalt 5,4 százalékos hiányprognózist követően csökkentette 50 bázisponttal az alapkamatot.

Veres János – előre bocsátva, hogy nem kíván a jegybank-elnökkel a nyilvánosság előtt vitatkozni a számokról – kijelentette: “elég nehéz egy költségvetést olyan módon keretek között tartani, hogy mind az adósságszolgálati kiadás, mind a lakáshitelekhez nyújtott támogatás 10 milliárdokkal nagyobb a tervezettnél a magas kamatszint miatt.





Ajánlott videó

Olvasói sztorik