Belföld

Túszdráma: Putyin nem enged nyilvános vizsgálatot

Az orosz elnök elutasítja a nyilvános vizsgálatot a beszlani túszdráma ügyében - jelentették kedden orosz hírügynökségek egy brit lap alapján. Az orosz televízióban az egyik túszejtő Maszhadov csecsen szeparatista vezető ellen vallott.

A The Guardian szerint Vlagyimir Putyin hétfő este Moszkvában azt mondta újságíróknak, hogy belső vizsgálat lesz a tragédia okairól. Ha az orosz parlament saját vizsgálatot akar folytatni, azt azonban nem fogja akadályozni – tette hozzá.


Túszdráma: Putyin nem enged nyilvános vizsgálatot 1

Vlagyimir Putyin; Fotó: AP

Orosz szakértők is ajánlották olyan bizottság alakítását, mint amilyet az amerikai szenátus hozott létre a 2001. szeptemberi terrormerényleteket lehetővé tevő biztonsági fogyatékosságok kivizsgálására.

A duma több kormánypárti képviselője is önálló parlamenti vizsgálatot szorgalmazott a vérfürdővel végződött észak-oszétiai iskolafoglalás ügyében, elismerve a biztonsági erők hibáit.

Nyitott kérdések

Így tisztázásra szorul, hogyan foglalhatta el szinte egyik pillanatról a másikra a 32 terrorista a beszlani iskolát, felszerelve több kilogramm robbanószerrel és fegyverek tucatjaival, s pontosan hogyan került sor a rohamra.

A hatóságok szerint a terroristák cinkosai egy nyári felújítás során rejtették el a fegyvereket az iskolában, s a túszejtő kommandó egy használaton kívüli mellékúton közelítette meg Beszlant.

A véres végkifejlethez helyi önkéntesek lövöldözése vezetett, akik nem engedelmeskedtek a tűz beszüntetésére adott parancsnak (miután egy túszcsoport egy véletlen robbanás után kimenekült, s a terroristák lőttek rájuk) – mondta Ruszlan Ausev volt ingus elnök, aki a válságban közvetített.

A terrorellenes egységek tehát nem tudták kontrollálni a civileket, és nem voltak felkészülve egy rohamra.

Az orosz elnök már bejelentette egy terrorellenes válságkezelő rendszer létrehozását, amelyet feltehetőleg az amerikai belbiztonsági minisztériumról mintáznak. Putyin elutasította csecsenföldi politikájának puhítását is.

Orosz és nyugat-európai lapok eközben egyre keményebb hangvételű nyilatkozatokban követelik a beszlani túszdráma részleteinek nyilvánosságra hozatalát. A BBC Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök szavait idézi, aki bár országa szolidaritásáról biztosította Putyin elnököt, valamennyi információ közlését követelte. A holland külügyminiszter, Bernard Bot ugyanebben a szellemben nyilatkozott néhány nappal ezelőtt, ám ez akkor dühös reakciókat váltott ki moszkvai körökben – írja a BBC Online keddi írása.

Eközben a Putyin-barátnak tartott moszkvai lapok is egyre több kérdést fogalmaznak meg a tragédia kezelésével kapcsolatban. A legnagyobb orosz napilap, az Izvesztyija szerkesztőjének pedig amiatt mondtak fel, mert beszlani tudósításaiban túldramatizálta az ottani állapotokat.

A Guardiannak nyilakozó Putyin egyebek mellett elhárította a diplomáciai tárgyalásokra való felszólításokat, mondván: “Önök miért nem hívják meg Oszama bin Ladent Brüsszelbe vagy a Fehér Házba, hogy megadják neki, amit akar, hogy aztán békén hagyja magukat?” – tudakolta külföldi politológusoktól a brit lap szerint, hozzátéve, hogy nem tárgyal “gyermekgyilkosokkal”.

Maszhadov ellen vallott a túszejtő

A beszlani iskolát megszálló terrorkommandó egyetlen elfogott tagja az RTR tévében hétfő este elmondta, hogy a támadás előtt egy Ezredes álnevű parancsnok igazította el őket egy erdőben.

“Azt mondták, hogy el kell foglalnunk egy iskolát Beszlanban. A feladatot (Aszlan) Maszahadov (csecsen szeparatista vezető) és (Samil) Bászájev (iszlám szélsőséges milíciavezér) adta… Ezredes azt mondta, hogy háborút kell kirobbantanunk az egész Kaukázusban” – mondta feltűnően monoton hangon rossz oroszsággal a fiatal férfi. A nyomozók szerint a fiatalember készségesen működött együtt a kihallgatáskor: megadta cinkostársai harci nevét és kódját, valamint elmesélte a világtörténelem legvéresebb túszejtő akciója előkészítésének részleteit.

Valamennyi kérdésre válaszolt, azzal a feltétellel, hogy ne adják át őt az áldozatok hozzátartozóinak – közölte a tv-kommentátor. Péntek este a tömeg Beszlanban meg akart lincselni egy férfit, akit a terrorista kommandó tagjának vélt; életét a rendőrség mentette meg. Ez a tévékamerák előtti vallomás ismét alátámaszthatja a Kreml álláspontját, amely kizárja a tárgyalást a mérsékelt Maszhadovval, egy kalap alá véve őt a terrorista Bászájevvel.

Szergej Frigyinszkij főügyészhelyettes azt mondta az NTV csatornának, hogy az iskolafoglaló kommandóban mintegy tíz nemzetiség volt jelen. Egy névtelen nyomozó szerint még egy oszét is volt köztük. Korábbi jelentések 9 arabról és egy fekete bőrű terroristáról tette említést a 32 túszejtő között, ugyanakkor számos volt túsz azt mondta, hogy nem látott külföldit közöttük.

Minden moszkvai iskolában bevezetik a biztonsági igazgatóhelyettes státusát a véres beszlani túszdráma után egy városházi illetékes szerint. Ezeket az állásokat olyan oroszok tölthetik be, akik a rendfenntartó szerveknél dolgoztak, és szolgáltak a hadseregben – mondta a moszkvai városháza oktatási osztályvezetője, Ljubov Kozina hétfőn az Eho Moszkvi rádiónak.

Szentpéterváron esőben is 35-40 ezren vettek részt a rendőrség szerint a terrorizmus elleni gyűlésen. Moszkvában keddre százezernél több résztvevőt várnak egy hasonló gyűlésre, amelynek szervezése szakszervezeti kézbe került. A nagygyűlés biztosítására négyezer rendőr és belügyi katona is készül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik