Belföld

A PM 94 milliárdos hiányt vár augusztusra

Késő délután közzéteszi az államháztartás augusztusi adatait a PM. A tárca 94 milliárd forintos deficitvárakozása az elemzők 90 milliárd forintos prognózisát is meghaladja - írja a Magyar Hírlap.

Ha a deficit százmilliárd alatt marad, akkor még van remény arra, hogy a GDP öt százaléka alatt maradjon az ezévi deficit. Ha a pénzügyi vezetésnek nem sikerül tartania az előirányzott 5 százalékos szintet a nemzetközi hitelminősítők leronthatják a magyar államadósság besorolását.

Draskovics Tibor a korábbi megtakarítási csomagok hatására a GDP 4,6 százalékát kitevő hiányt jelentette be , amely a hazai, pénzforgalmi szemléletben 1184,7 milliárd forintos hiányt jelentene. Júliusig ebből 1072 milliárd forint, a módosított hiányterv kilencven százaléka “teljesült”. A PM előrejelzése szerint az augusztusi deficit 94 milliárd forint lesz, így a nyolchavi hiány eléri az éves terv 99 százalékát.

A PM jelenleg érvényes prognózisa szerint az év még hátralévő négy hónapjában az állami adóbevételek egyensúlyban maradnak a kiadásokkal, így már nem nő tovább a hiány. Ugyanakkor a PM az augusztusi végleges adatok ismeretében – szeptember 15-én – új hiányprognózissal áll elő – ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt jelentette be a kormány múlt heti ülését követően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik