Belföld

Nem jogsértő az állami ellenőrzésű bónusz-malusz rendszer

Elutasította kedden az Európai Bíróság azt a brüsszeli keresetet, amely európai uniós jogsértésnek kívánta bélyegezni egyes EU-tagországok állami ellenőrzésű bónusz-malusz jellegű gépjármű-biztosítási rendszerét.

Az Európa Bizottság azon a címen perelte be a luxemburgi székhelyű bírói szervezetnél Franciaországot és Luxemburgot, hogy a rendszer nem áll összhangban az uniós szabályokkal, mert az ott működő biztosítótársaságok mindegyike kötelezve van a rendszer alkalmazására.

Ez a brüsszeli végrehajtó szerv szerint ellentmond az áruk – ez esetben gépjármű-biztosítások – szabad áramlását kötelezően előíró uniós rendnek. Frits Bolkestein, az illetékes bizottsági tag annak idején közölte, a testület álláspontja az, hogy a biztosítóknak teljes szabadságot kell adni tarifáik megállapításában, mert ezzel az autósoknak is módjában áll a legkedvezőbb ajánlatot választania.

A bíróság ítéletében azonban azzal érvelt, hogy nincs szó az unió, mint egységes piac működését garantáló szabályok megsértéséről, mert az érintett kormányok nem ellenőrzik teljes egészében a prémiumok alakítását. A biztosítótársaságoknak megvan az a szabadságuk, hogy maguk szabhatják meg az alapjutalom összegét – áll az ítéletben. A bírák mindazonáltal elismerték, hogy a francia és luxemburgi rendszer kihatással van az illetékek alakítására, jóllehet nem vezet a tarifák közvetlen állami rögzítéséhez.

A vitatott rendszer jutalomként díjkedvezményt nyújt annak az autósnak, akinek az előző év(ek)ben nem volt káreseménye, míg díjnöveléssel sújtja azt a sofőrt, akinek használnia kellett biztosítását. Az állam azt szabályozza, hogy mekkora lehet a jutalom, illetve a díjnövelés mértéke: Franciaországban például a törvényben meghatározott alapösszeg 3,5-szereséig, illetve felére csökkentéséig mehetnek el a biztosítók.

Az Európai Bizottság már hosszú ideje harcolt azért, hogy az érintett két tagországban változtassanak a rendszeren. Végül 2002-ben vitte az unió saját bírósága elé az ügyet, miután a biztosítótársaságok kiálltak a bónusz-malusz mellett. A keddi döntést kommentálva, a bizottság szóvivője csak annyit közölt, a testületnek szándékában áll figyelmesen áttanulmányoznia az ítéletet.

Jóllehet a Bizottság csak az említett két EU-tagállamot idézte bíróság elé, más uniós országok gyakorlata is hasonlít a bírált rendszerhez. A brüsszeli testület annak idején jó példának hozta fel Belgiumot, amely uniós nyomásra változtatott állami ellenőrzésű rendszerén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik