Belföld

Újabb fegyverropogás Bagdadban

Legalább 34 halottja van annak a Bagdad Sadr nevű külvárosában zajlott csatározásnak, mely az amerikai katonák és az iraki lázadók között zajlott - írja a BBC online.

Hétfő éjjel és kedd reggel hangos robbantásokat és fegyverropogást lehetett hallani az iraki főváros Sadr városrészében, míg amerikai gépek repültek el a terület felett.

Sadr képviselője szerint az irakiaknak nem volt más választása, mint a tolakodó amerikai portyázók erőszakos cselekedeteinek visszatartása – ezért fogtak fegyvert a helyiek.

Az elmúlt hónapokban a városrész Mehdi hadserege számos összeütközésbe került az amerikai haderő tagjaival. Az augusztusi fegyverszünet beszüntette a harcokat Nedzsefban, ugyanakkor spóraszerűen exportálta a feszültséget a többi városrészbe.

A rendőrség szerint szintén a hétfői nap folyamán a lázadók bombát robbantottak az utcán a nyugati Adel kerületben, majd Ali al-Haidri kormányzó konvojára lőttek. A robbanást egy, a kormányzó előtt haladó civil autó fogta fel. A merényletben egy férfi és egy nő meghalt, a kormányzó pedig szerencsésen megmenekült.

Az elmúlt 24 óra eseményeiben 170 iraki sebesült meg. Az amerikaiak közül egy ember meghalt, többen megsérültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik