Belföld

Az IMF szebb jövőt jósol az eurózónának, mint az USA-nak

A Nemzetközi Valutaalap az idei évre az áprilisban előrejelzett 4,6 százalékos növekedésnél lassabb tempót jelez előre az Egyesült Államokra, gyorsabbat Japánra és az eurózónára.

Az IMF októberi éves értekezletére előkészítés alatt álló dokumentumok szerint a nemzetközi pénzügyi szervezet kis mértékben lefelé módosította az Egyesült Államok idei és jövő évi növekedésére, felfelé az eurózóna teljesítményére, valamint jelentős mértékben felfelé a japán gazdaság teljesítményére vonatkozó áprilisi prognózisát.

Az áprilisi világgazdasági kitekintésében az IMF az USA GDP növekedését az idén 4,6, jövőre 4,4 százalékra várta, az eurózóna növekedésénél pedig az idei évre 1,7, jövőre 2,3 százalékos növekedést adott meg. A japán GDP emelkedését 2004-re 3,4 százalékban, jövőre 1,9 százalékban határozta meg. Az új prognózisban szereplő adatok egyelőre nem ismeretesek.

A hó végén közzéteendő jelentésében az IMF szól arról, hogy az olajárak világszerte növelték az inflációt, de ez “másodlagos hatásokat” nem váltott ki. Megismétli a nemzetközi szervezet azt a véleményt, miszerint a világgazdaság bővülését változatlanul fékezik a szerkezeti egyensúlytalanságok, az amerikai kettős (költségvetési és pénzügyi mérleg ) deficit, valamint a dollárt és a hosszú lejáratú államkötvényeket övező bizonytalanság.

Az IMF szerint az egyensúlytalanságok a protekcionizmus erősödésével járhatnak, amit Kína részéről rugalmas árfolyampolitikával lehetne ellensúlyozni. Japánban és Európában az elöregedő népesség okozta gondokkal kell szembesülni, amit az IMF a versenyképességet javító munkaerőpiaci reformokkal vél enyhíthetőnek.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.