Belföld

Barátok közt? – közbeszerzés az IHM-nél

Hatszázmilliós projekt indul útjára az informatikai (IHM) és az oktatási tárca közreműködésével, középiskolai műholdas adatszórásra. Az Index úgy tudja, a közbeszerzés győztese egy korábban az Antenna Hungária (AH) tulajdonában lévő cég, amelyet a pályázat kiirását egy hónappal megelőzően értékesített az AH és amelynek új tulajdonosa régi ismerőse az AH igazgatósági elnökének.

A szóban forgó Teledatacast (TDC) káeftét nem sokkal a közbeszerzési eljárás meghirdetése előtt adta el az Antenna Hungária egyik leányvállalata a TDC menedzsmentjének és Homonnay Géza üzletembernek. Az eladást annak idején egyébként az AH tulajdonosa, az ÁPV Rt. szorgalmazta, azzal indokolva, hogy az AH alaptevékenységeihez nem kapcsolódó leányvállalatokat szervezzék ki a cégcsoportból, vagyis privatizálják őket – számol be az Index.

Közös pont az eladó és vevő között

A közös pont Homonnay Géza és az Antenna Hungária menedzsmentje között a Fornax Informatikai Rt., ahol Homonnay igazgatósági tag és felügyelő bizottsági tag volt. Ugyancsak a Fornaxban volt tulajdonos és felügyelőbizottsági tag az AH jelenlegi igazgatósági elnöke Lévay Örs. Lévay az Index megkeresésére nem cáfolta, hogy ismeri Homonnay Gézát, azt viszont határozottan tagadta, hogy ismeretségüknek köze volna a TDC privatizációs pályázatának kimeneteléhez. Bár az AH kommunikációs igazgatósága nem akarta közölni, hogy az értékesítést végző AH-cég – az az Antenna Multimédia Vagyonkezelő Holding Rt. – mennyiért adta el a Teledatacast Kft.-t, cégbírósági adatok szerint a vételár hatvanmillió forint volt, ami az AH szerint jóval több, mint a privatizált tulajdonrész piaci értéke.

A legdrágább ajánlat nyert 

Az informatikai tárca közbeszerzési pályázatán a három ajánlat közül az IHM a legdrágábbat választotta, a Banknet és a Datanet ajánlata is több mint százmillió forinttal olcsóbb volt. A döntést az IHM így indokolta: “Igaz, hogy árban a BankNet Kft. (az eljárás 3. helyezettje), sőt az eljárásban 2. helyezett GTS-DataNet Kft. is kedvezőbb ajánlatot adott, mint a nyertes TDC, de az ajánlatok elbírálásának szempontja a Kbt. 34.§ (1) bek. b) pontjának megfelelően az összességében legelőnyösebb és legmagasabb pontszámot elérő ajánlat volt. Ez azt jelenti, hogy az ajánlati áron kívül még további 3×3 részszempontot és a három (A, B, C jelű) szolgáltatási csomagnál összességében 30 alszempontot is figyelembe kellett vennie a Bíráló Bizottságnak az ajánlatok értékelése során.”

Műholdas adatszórás

Az informatikai és az oktatási tárca közös projektje hátrányos helyzetű, azaz szélessávú internetkapcsolattal nem rendelkező iskoláknak szánt program, amelyben az iskolák hozzájuthatnak különféle digitális oktatási anyagokhoz. A programban részt vevő 504 iskola – akár rendelkezik szélessávval, akár nem – számára naponta több mint ezer internetes oldalt, például hírszájtokat sugároznak le, amelyeket naponta többször is frissítenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik