Belföld

Románia lekésheti a 2007-es bolgár csatlakozást

Románia csatlakozási tárgyalásainak csúszása miatt Brüsszelben felvetődött a lehetőség, hogy Bulgáriától különválasztva tárgyalják Románia eredetileg 2007. január 1-re tervezett uniós csatlakozását.

Késésben van Románia az ütemtervhez képest a csatlakozási tárgyalásokat illetően, így megtörténhet, hogy Bukarest képtelen lesz 2004 végéig lezárni az összes fejezetet. Ebben az esetben az EU úgy dönthet, hogy szétválasztja Bulgária és Románia összehangoltnak tervezett csatlakozási programját. Románia még nem zárta le az igazságszolgáltatási, a belügyi, a környezetvédelmi, a verseny-, valamint a szolgáltatások szabad áramlására vonatkozó fejezetet. Bulgária 2004 júniusában befejezte a csatlakozási tárgyalásokat.








Bulgária is lelassult
Meglena Kuneva, Bulgária Európa-ügyi minisztere figyelmeztetett, hogy országában lassult a politikai feltételek teljesítésének folyamata. Mint elmondta, Bulgária 90 százalékban alkalmazta már az EU szabályait összesítő acquis communautaire-t, ám az önkormányzatok szintjén lemaradást észlelnek.

– Nem lesz világvége, ha az Európai Bizottság nem tudja lezárni a csatlakozási tárgyalásokat az év végéig – nyilatkozta az Európai Parlament külügyi bizottságában Günther Verhaugen bővítésügyi biztos, aki azt is hozzátette: még mindig egy egész év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy biztosíthassák Románia 2007-es januári csatlakozását. Mindeddig gyakorlatias megfontolásból együttesen tárgyaltak a két ország csatlakozásáról: a tervek szerint Bulgária és Románia egyaránt 2007-ben csatlakozna az EU-hoz. A romániai késés tükrében több európai parlamenti képviselő felvetette a kérdést: nem lenne-e tanácsosabb külön-külön tárgyalni a két ország csatlakozásáról.









Ajánlott videó

Olvasói sztorik