Belföld

Új bankszámlákat nyitott a Jukosz

A szorongatott helyzetű orosz Jukosz új bankszámlákat nyit napi tevékenységeinek, valamint bér- és adófizetéseinek finanszírozására, miután a végrehajtók fő olajtermelő részlegeinek számláit zárolták a múlt héten.

A Jukosz hétfői nyilatkozatában közölte: tájékoztatja mind az adóügyi, mind a gazdasági minisztériumot új számláiról, amelyekre az ügyfeleknek történő közvetlen olajeladásokkal foglalkozó Jukosz-egységek bevételei kerülnek.

Az orosz adóügyi minisztérium pénteken közölte, hogy a Jukosz-szal szembeni követelés, a cég elmaradt adófizetései miatt, nem 98 milliárd rubel, hanem már 120 milliárd, azaz hátraléka nem 3,4, hanem mintegy 4,1 milliárd dollárnak felel meg. A minisztérium szerint a tartozás összegét a Jukosz 2001-es pénzügyi évével kapcsolatos adóelmaradásai miatt kellett növelni. Az olajipari nagyvállalat a múlt hónapban nem tudta határidőre megfizetni a 3,4 milliárdot sem, a hírek szerint 2 milliárd dollárnyit tudtak előteremteni. Az adóügyi ellenőrök állítólag még nem zárták le a Jukosz 2002-2004-es adófizetéseivel kapcsolatos vizsgálatukat sem.

A Jukosz a múlt csütörtökön közölte, hogy két fő leányvállalatának számláit is zárolták, ami megbéníthatja termelőképességét. A Jukosz rámutatott: egy moszkvai bíróság feljogosította a főügyészséget a Yuganskneftegaznak és a Tomszknyeftnek a Crédit Lyonnais orosz leánycégénél vezetett három-három bankszámláján lévő – valamint azokra befolyó – összegek zárolására, 76 milliárd rubel (2,6 milliárd dollár) erejéig.

A Jukosz, amely megfellebbezi a bírói döntést, jelezte: a számlazár miatt a két leányvállalat nem tud eleget tenni semmilyen fizetési kötelezettségének, beleértve a bér-, adó- és folyó termelési költségeket.

A moszkvai döntőbíróság megerősítette a harmadik Jukosz-termelőegység, a Samara részvényeinek a végrehajtók általi zárolását is.

A végrehajtók elutasították a Jukosz által felkínált, nélkülözhető vagyonrészek értékesítését. Ehelyett a termelő Juganszkot értékeltetik fel a Dresdner Kleinwort Wasserstein beruházási bankkal, ami egy hónapig tarthat. Ezután a Juganszkot kiárusíthatják a kormányhoz lojális cégeknek.

Elemzők mégis kételkednek abban, hogy a Jukosz termelése leáll, feltételezve: a cég inkább a kormányra akar nyomást kifejteni. Vlagyimir Putyin elnök a múlt kedden hangoztatta, hogy Oroszország növeli olajtermelését és exportját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik