Belföld

Gyurcsány először beszélt kormányfőjelöltként a Parlamentben

Gurcsány Ferenc első alkalommal beszélt kormányfőjelöltként az Országgyülés előtt. Mint mondta: "ma erős a gazdaság, stabil és nagy a jólét."

Az új kormány programja a munkahelyteremtésre és a javak igazságosabb elosztására épül – mondta Gyurcsány Ferenc, jelenlegi sportminiszter és a kormánypártok miniszterelnök-jelöltje az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján.


“Szeretnénk egy erősebb, gyarapodó gazdaságot, amely megtartja ugyanakkor az egyensúly feltételeit, és közös gazdagságunk új javait igazságosabban szeretnénk elosztani, amelyben persze nagyobb a felelősség is” – fogalmazott a kormánypártok miniszterelnök-jelöltje.


Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a felső tízezernek is nagyobb felelősséget kell vállalnia a társadalmi együttműködés, szolidaritás megteremtésében.



Gyurcsány először beszélt kormányfőjelöltként a Parlamentben 1

Gyurcsány Ferenc napirend előtt felszólal (Forrás: MTI)

Mint mondta, a kormány tudja, hogy hosszú távú gazdasági gyarapodás és jólét csak akkor van, ha a növekedés az egyensúly fenntartása mellett következik be. A kormány, ha szükségesnek látja, be fog avatkozni, de “ma erős a gazdaság, stabil és nagy a jólét”. Az elmúlt két évben mintegy 30 százalékkal növekedtek a jövedelmek, 20 százalékkal a nyugdíjak, nőtt a családtámogatás, a lakástámogatás, a gazdaságban négy százalékot meghaladó, dinamikus növekedés tapasztalható, növekszik a beruházások száma – mondta Gyurcsány Ferenc.


A miniszterelnök-jelölt végül köszönetet mondott a köztársasági elnöknek, amiért “igazi demokrataként” együttműködő partnernek bizonyult ahhoz, hogy a kormányzó pártoknak megadott felhatalmazás alapján a kormányt mielőbb át lehessen alakítani. 

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc programja hasonló Medgyessy Péter kormányprogramjához, aminek ígéretei eddig nem teljesültek: munkahely-teremtés helyett nőtt a munkanélküliség, a gyógyszerárak drasztikusan emelkedtek, a mezőgazdaság válságjelenségeket mutat, az államadósság pedig egyre gyarapszik. Hozzátette: bizonyos hírek szerint a kormány az adóterhek és illetékek növelését is tervezi, a családi adókedvezményeket megkurtítaná.

Dávid Ibolya arról beszélt: az ország váltást és változást vár a leendő kormányfőtől, ám a miniszterelnök-jelölt beszéde az előző két év gondolatiságát, az emberek problémáinak nem-ismerését tükrözi. Sok sikert kívánt a leendő kormánynak, és a kabinet igazmondás melletti elkötelezettségének fontosságát hangúlyozta.
Mindkét ellenzéki párt képviselője kérte a kormányzat korrupciós ügyeinek nyilvánosságra hozását, és felszámolását.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke elmondta: a változásra azért volt szükség, mert a kormányzati munka lelassult, nem születtek meg időben a döntések. Kezdeményező, a folyamatok élére álló kormányzásra van szükség – tette hozzá.

Szili Katalin az ülés elején bejelentette: jelenleg Herényi Károlyt tekinti az MDF frakcióvezetőjének, a frakció öt tagjának kizárásával kapcsolatban pedig az ügyrendi bizottság döntése után ismerteti álláspontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik