Belföld

Csökken a sörgyártás Szlovákiában

Északi szomszédaink évek óta egyre kevesebb sört termelnek. Ennek oka a magas adókban keresendő, amik miatt a fogyasztók egyre drágábbnak és megfizethetelennek ítélik a folyékony kenyér árát.

A szlovákiai sörárak emelése többé-kevésbé kereskedői kényszerűség, mert a pénzügyminisztérium nem hajlandó a sör általános forgalmi adóját az Európai Unió által előírt minimális szintre csökkenteni – írta a Národná Obroda című szlovák lap.

A sör szlovákiai áfája messze felülmúlja az unióban szokásos minimumot. Az alacsonyabb, 10 százalékos alkoholtartalmú sör áfája literenként öt, a tizenkét százalékosé hat korona, ezzel szemben az unió más országaiban három-három korona hatvan fillérnek megfelelő összeget tesz ki a söritalok forgalmi adóterhe.

A szlovák pénzügyi tárca a söradóból erre az évre 2,7 milliárd korona kincstári bevételt tervezett, ezzel szemben az év első felében mindössze 887 millió érkezett az államkasszába. A sörgyárak rendre felpanaszolják, hogy a pénzügyi tárca érthetetlenül ragaszkodik eredeti elképzeléseihez, és rugalmatlanul reagál a piaci változásokra.

Ha ez a trend folytatódik, akkor a sörgyárosok félmilliárdos rekordveszteséggel zárják az évet, mert a növekvő export sem képes egyenlegbe hozni a mérlegüket. Az év elejétől a szomszédos országban 16 százalékkal csökkent sörfogyasztás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik