Belföld

Bontott csirke – kettévált Bábolna

A versenyképes és a ráfizetéses tevékenységeket szétválasztva „jó" és „rossz" társaságra bontották a Bábolna Rt.-t. Félő, hogy adófizetői áldozatokat követelő privatizációs tranzakció várható.

Végső elkeseredésemben Önhöz fordulok segítségért – kezdte levelét egy állattartással foglalkozó olvasónk. Mint írta, beszállítóként aggódik, mert Bábolna egyre nehezebben és később fizet, miközben az a hír járja, hogy régen dolgozott a cégnél annyi külső megbízott, mint most.


A kenyeréért aggódó gazda rosszat sejt a rendkívüli veszteségek miatt is, és manipulációtól, a vagyon átcsoportosításától tart. Nem tudja, hogy az egy éve, szerinte puccsszerűen kinevezett elnök, vagy a teljes vezetés is benne van-e az ügyben. Azért ragadott tollat, mert még bízik abban, hogy meg lehet állítani az állami pénzek ellopását. Velez Zoltán, a Bábolna Rt. elnöke visszautasítja a vádakat, de megérti az érintettek aggódását a nagy változások előtt álló cégcsoport miatt.



Bontott csirke – kettévált Bábolna 1

Velez Zoltán bízik a hitelezők kifizetésében.

Állami pénznyelő


Az első földindulást tavasszal tapasztalhatták a bábolnaiak, amikor a több tízmilliárd forint adósságot felhalmozó, veszteséges részvénytársaság a beszállítókkal közösen a Bábolna Nemzeti Agrárholding Befektetési Rt. égisze alatt állami hitelgaranciával akarta megvásárolni a legnagyobb hazai húsipari érdekeltséget, a Pick-csoportot (Figyelő, 2004/21. szám). A bizarr kérésre azonban Németh Imre miniszter nemet mondott.


A tulajdonosi jogokat gyakorló Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. privatizációs hirdetményében maga is elismeri, hogy a 2001-ben még 43,5 milliárd forint, 2002-ben pedig 37,1 milliárd forintra csökkent árbevételű Bábolna Rt. az első évben 7 milliárd, a másodikban is több mint 6 milliárd forint üzemi veszteséget szenvedett el, de az adózás előtti eredmény mindkét évben inkább a mínusz 8 milliárdhoz állt közelebb, mint a 7-hez. Csupán ehhez képest tűnik jobb teljesítménynek, hogy tavaly „csak” 3,36 milliárd volt az üzemi veszteség, és 2,73 az adózás előtti negatív eredmény. Árnyalja a képet, hogy a lesújtó számok elsődleges oka külpiaci volt: a nyugat-európai baromfipiaci krízis.


A csúnya bizonyítvány ellenére a kormány nyári döntése értelmében az ÁPV Rt.-nek mégis az idén kell nyélbe ütnie Bábolna eladását. Félő, hogy adófizetői áldozatokat követelő tranzakció várható.








Ez már a végelszámolás?
A veszteséges tevékenységeket, az adósságot és az adminisztrációt magába gyűjtő társaságra a múlt pénteki közgyűlési döntés szerint végelszámolás vár. A pénzügyminiszter bejelentette: a „jó Bábolna” értékesítéséből befolyt pénzből kezdik rendezni a beszállítókkal, a külső hitelezőkkel szemben fennálló tartozást. A 30 milliárd forintos tartozás szakértők szerint meghaladja a cégvagyont.

Egyből ketté osztották 


A tulajdonos két társaságra osztotta a Bábolna Rt.-t. A piacképes, nyereséges takarmányipart és a kurrens profilokat magában foglaló Bábolna Élelmiszeripari Rt. már meg is alakult augusztus elején. A Bábolna Baromfitenyésztő Farm Kft.-ből, a Bábolna Takarmányipari Kft.-ből, az Esca Kft.-ből és a Pannon Baromfi Kft.-ből létrejött új cég szeptember elsejétől működik, és piaci súlyánál fogva is vonzó lehet a bel- és külföldi vevőknek. A ráfizetéses víziszárnyas-tenyésztés, elsődleges baromfifeldolgozás (a kecskeméti és a békéscsabai vágóhíd) és a 8600 hektáros szántóföldi növénytermesztés marad a „rossz Bábolnában”.


Rendezik a sorokat


Mint Velez Zoltán rámutat, segíthet a hitelezőkön, hogy az ÁPV Rt. „alárendelt kölcsöntőkévé” alakítja át a Bábolna Rt.-vel szembeni, összesen 14,8 milliárd forintot közelítő hitel és 2,9 milliárdos tagi kölcsön-követelését, ezek a tételek így hátrébb kerülnek a kielégítési sorban, amivel elkerülhető lesz a felszámolás. Ha a végelszámoló a rendelkezésére álló másfél hónap alatt nem találna elegendő cégvagyont, akkor viszont csak a felszámolás marad a járható út.

A hírek szerint máris nagy az érdeklődés a bábolnai javak iránt, ráadásul úgy tűnik, nem a „jó Bábolna”, hanem éppen a felszámolás során talán olcsóbban megszerezhető eszközök a legvonzóbbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik