Belföld

Tőkeemelés és személycsere a Molnál

Személyi változásokról és alaptőke emelésről döntött tegnapi ülésén a Mol. A mintegy 400 millió forintos tőkeemelést részvénykibocsátással oldanák meg. A vezetők jövedelmének jelentős részét a Mol részvények tőzsdei árához kötik.

A szeptember 2-án életbe lépett személyi változásokat a cég szerint az üzleti környezetben bekövetkezett átalakulások indokolták.

E szerint a közép-európai térség konszolidációja új fázisába lépett: a régió vezető olajtársaságai stabilizálták pozícióikat és a további növekedési lehetőségek – mint például a nemzetközi szénhidrogén-készlet akvizíciók – mellett hangsúlyosabbá vált a már megszerzett pozíciókból teremthető értékek maximalizálása.

A Mol segít a bajba jutott Jukosznak pénzt szerezni – írja az MTI. Sajtóforrások szerint a Mol megvette a végrehajtók által ostromlott Jukoszhoz tartozó Avery Worldwide Limitedtől a – kazahsztáni Fjodorovszkoje olajblokk feltárására koncesszióval rendelkező – Ural Oil and Gas 22,5 százalékos pakettjét. A Kommerszant című lap érdeklődésére a Mol cáfolta, hogy meg is vásárolta a Ural Oil and Gas pakettjét. Csak az olajmező továbbkutatására alakult konzorciumban részesedik a FIOC-kal és az Averyvel, 18 millió dolláros többletbefektetést vállalva az eddigi 9,45 milliós költséghányad után.

Michel-Marc Delcommune, eddigi pénzügyi igazgató, a pénzügyi terület nemzetközi gyakorlatnak megfelelő átszervezése után a társaság stratégiai és üzletfejlesztési igazgatói pozícióját tölti be.

A hazai és külföldi befektetők számának növekedésével a Befektetői Kapcsolatok stratégiai irányultsága megerősödött, így ez a terület a továbbiakban a stratégiai igazgatósághoz tarozik.

A társaság új pénzügyi igazgatója Molnár József, aki vezetői, pénzügyi és iparági tapasztalatra a Mol tervezés-kontrolling igazgatójaként, korábban a TVK vezérigazgatójaként, illetve a BorsodChem pénzügyi vezérigazgató-helyetteseként tett szert.

Áldott Zoltán, eddigi stratégiai és üzletfejlesztési igazgató veszi át a Kutatás-termelési üzletág vezetését. Bokor Csaba, eddigi vezető távozik cégtől.

Simola József, a társaság törzskar igazgatója, ezentúl a cég humán erőforrás igazgatója lesz.

A Mol igazgatósága 2004. szeptember 2-i ülésén döntött arról, hogy a társaság alaptőkéjét 108 227 396 578 forintról 108 618 776 578 forintra emelik. A cégbírósági bejegyezést követően a kibocsátott részvényeket a tőzsdére vezetik.

A cég közleménye szerint az alaptőke-emelés a 2003. szeptember 1-i rendkívüli közgyűlés által elfogadott átváltoztatható kötvényprogram keretében történt. Az itt elfogadott értékpapír-alapú ösztönzési rendszer, a résztvevő igazgatósági tagok és felső vezetők jövedelmének jelentős részét a Mol részvények tőzsdei árának növekedéséhez köti.

A kötvényjegyzők többsége a jegyzés ellenértékét hitelintézet által nyújtott hitel igénybevételével fizette meg. A finanszírozási struktúra miatt a kötvény átváltása egyben a nyújtott hitel visszafizetési kötelezettségével jár, amit a kötvényprogramban résztvevők más finanszírozási konstrukció igénybevételével vagy részvényértékesítéssel egyenlíthetnek ki. A bennfentes kereskedelemre vonatkozó általános jogszabályi korlátozásokon túl, az átváltásra kerülő részvényekre nem vonatkozik értékesítési korlátozás.

Az ösztönzési rendszer keretében öt sorozatban összesen 1200 darab átváltoztatható kötvényt kibocsátanak ki, egy kötvény névértéke pedig 10 millió forint. Az átváltási arány megfelel a kötvény 10 millió forintos névértéke és a kötvény kibocsátásáról szóló igazgatósági döntés napját megelőző 6 hónapban kialakult, forgalommal súlyozott tőzsdei átlagár hányadosának. Ez alapján egy kötvény 1779 darab részvényre váltható át.

A kötvénytulajdonosok összesen 220 darab kötvényt nyújtottak be átváltásra, így ez alapján 391 380 részvény kerül allokálásra részükre, részvényenként 5621 forint kibocsátási érték figyelembe vételével. Ezen felül a Mol visszavásárolt 80 darab kötvényt névértéken a programból távozó résztvevőktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik