Belföld

Rossz szabályozás a tejiparban

A Tej Terméktanács szerint a tejipari cégek több száz millió forint uniós támogatástól estek el az MVH késlekedő, dotációs jogcímekről szóló közleménye miatt - írja a Világgazdaság.

A Tej Termékcsalád (TT) prognózisai szerint az 1,45 milliárd literes idei termelésből legalább 250 millió liter tejtöbblet képződik. A felesleget bővítheti, ha az importnövekedés miatt a hazai tejágazat elveszti belpiaca egy részét.

Mivel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nem hirdette meg az uniós támogatások igénybevélteléhez szükséges jogcímek jelentős részét a tejipari vállalkozások május óta több száz millió forint uniós forrástól estek el – állítja Sirman Ferenc, a TT ügyvezető igazgatója. A tejfeldolgozóknak a gazdaságos gyártás akadályozása mellett presztízsveszteséget is okoz a késlekedés.

Az MVH eddig adminisztratív okokkal indokolta a késlekedést. Hajdú Zoltán, a hivatal illetékes igazgatója elmondta: a tejpiaci szabályozásról kiadott FVM-rendelet nem tartalmazott minden feltételt, ezért azok tisztázásáig nem lehetett meghirdetni a jogcímeket.

A közlemény azonban napokon belül megjelenik, és bár több uniós jogcím lejárt dotációs időszakhoz kötődik, a kazein- és kazeinátgyártás támogatása megkezdődhet. Hajdú nyugtatásként azt is elmondta: a termékek piaci árai az intervenciós időszak nagy részében magasabbak voltak az intézményes felvásárlási árnál. Így az áru intervenciós felajánlása a hazai feldolgozóknak nem hozott volna többletjövedelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik