Belföld

Magasabb orosz exportvám az olajra

A finomított olajtermékek exportvámja 25 százalékkal emelkedik, tonnánként 57 dollárra. A nyersolaj exportvámjának emelését is jóváhagyták, így október 1-től a nyersolaj exportvámja tonnánként 87,90 dollárra nő a mostani 69,90 dollár/tonnáról.

Az orosz gazdasági és kereskedelmi minisztérium pénteki bejelentése szerint az év második felétől új módszer alapján számítja ki a kőolaj exportvámját, hogy jobban követhessék az olajár változását. A kúszó exportvám a nyersolajra augusztus 1-jétől lépett hatályba. Ha az olajár hordónként 15 dollár alá csökken, akkor nem vetnek ki exportvámot, ha viszont 15-20 dollár között alakul, akkor az államkincstár 35 százalékot fölöz le a felárból; ha 20-25 dollár között, akkor 45 százalékot plusz 1,75 dollárt; ha pedig meghaladja a 25 dollárt, akkor 65 százalékot plusz 4 dollárt.

A megfelelő kormánybizottság korábban úgy döntött, hogy a finomított olajtermékek exportvámját nem kötik a nyersolaj exportvámjához. Korábban a finomított termékekét a nyersolaj exportvámjának 90 százalékában akarták meghatározni. Oroszország, amely a világ második olajexportőre, az exportvámot az urali nyersolajnak a mediterrán és a rotterdami piacon kialakult kéthónapos átlagára alapján számítja.

Oroszország olajtermelése augusztusban újabb rekordot ért el a Szovjetunió megszűnése óta: napi átlagban 9,37 millió hordó volt, 0,5 százalékkal több a júliusi, napi 9,33 millió hordónál. A 39,65 millió tonnás augusztusi termelés 9 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusit. Az első nyolc hónapban az orosz olajtermelés napi átlagban 9,09 millió hordó volt, összesen 302,61 millió tonna, 9,5 százalékkal több a tavalyi első nyolchavi 8,3 millió tonnás napi átlagnál. A világ második olajexportőre, Oroszország 1999 óta több mint 50 százalékkal növelte olajtermelését.

Pénteken közölték azt is, hogy a növekvő olajbevételeknek köszönhetően az orosz költségvetés többlete, adóssságtörlesztés után, az első nyolc hónapban 351,8 milliárd rubelre (12,04 milliárd dollár), az időarányos GDP 3,4 százalékára nőtt az első héthavi 285,3 milliárd rubelről, az időarányos GDP 3,2 százalékáról. A kormány egész éver 587,4 milliárd rubeles, a GDP 3,6 százalékának megfelelő többletre számít. Az első nyolc hónapban az orosz költségvetés elsődleges többlete – adósságtörlesztés nélkül – 507,2 milliárd rubel volt, a GDP 4,9 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik