Belföld

Kettős rendszerű gazdasági felzárkózást javasolnak Belgrádnak

Kettős rendszerű gazdasági közeledést javasolt az Európai Unióhoz Szerbia és Montenegró két tagállamának Chris Patten európai biztos.

Chris Patten európai biztos azt javasolta, hogy egyik lehetőségként mindkét tagállam számára alkalmazzanak “bizonyos külön megoldásokat” Szerbia és Montenegró kereskedelmi és vámrendszerében, amelyben Belgrád és Podgorica az államközösség szintjén nem képes megállapodni.


Kisebbségi jogok nélkül nincs csatlakozás

Chris Patten, az EU nemzetek közötti viszonyokkal foglalkozó biztos kijelentette, hogy sajnálatos a Vajdaságban élő magyar közösséghez tartozók elleni “erőszakos akciók” jelensége, és hozzáfűzte, hogy az Európai Bizottság “nagy figyelemmel követi az eseményeket”. Patten hozzáfűzte, hogy a kisebbségi jogok megsértése esetén Szerbia és Montenegrónak nincs esélye, hogy megkezdje a tárgyalásokat az Európai Unióhoz való csatlakozásról.

Az EU diplomáciai főnökeinek és Javier Solana főképviselőnek küldött levelében Patten feltünteti, azzal a szándékkal teszi ezt, hogy utat nyisson a Szerbia és Montenegró stabilizálására és az EU-hoz való csatlakozására vonatkozó egységes szerződésnek a megkötéséhez – értesült a Beta hírügynökség Brüsszelben. Szerbia és Montenegrónak az Európai Unióhoz való, részben “kettős rendszerű” gazdasági közeledése mellett az európai biztos még néhány változatot javasolt a Szerbia és Montenegró Államközösségének működésében beállt jelenlegi megtorpanás megoldására, amelyekről az EU miniszterei szombaton tárgyalnak majd Maastrichtben. EU-beli források közölték ezt a Betával, hangsúlyozva: az Európai Uniónak az a célja, hogy Szerbia és Montenegrót mint egy államközösséget “visszavonhatatlanul ráállítsák az európai struktúrákba való beépülés vágányára”, és hogy erről, mint az EU céljáról, tárgyalni fognak az európai diplomáciai főnökök, Patten és Javier Solana európai főképviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik