Belföld

Felülvizsgálják az EU stabilitási politikáját

Az Európai Bizottság pénteken, a nyári szünet után tartott első ülésén javaslatot fogadott el a stabilitási és növekedési paktum reformjára. A hivatalos bejelentés szerint a cél e szabálygyűjtemény hitelének, érvényesülésének javítása.

A tervezet lényege a szabályok alkalmazásának rugalmasabbá tétele. Nagyobb figyelmet fordítanak majd az egyes államok adósságszintjének nagyságára, a helyzet “életképességére” (miközben eddig az államháztartási hiány 3 százalékos GDP-arányának meghaladása, vagy ez alatt tartása volt a legfőbb szempont), s jobban figyelembe veszik az egyes országok eltérő helyzetét, a gazdasági folyamatok alakulását.

Maga a bizottsági közlemény is utal arra, hogy ezentúl a 3 százalékos szintet meghaladó államháztartási hiány esetén, a helyzet korrigálását szolgáló javaslatok megfogalmazásánál és a határidők megszabásánál számításba kell venni az esetleges gyenge gazdasági növekedési ütem visszahúzó hatását. Emellett a bizottság a jelenleginél gyorsabb, koraibb fellépést javasol, ha már látszik, hogy valamely országban rossz irányba mennek a dolgok – s úgy véli, a hatékonyabb ellenőrzés lehetővé tenné, hogy kedvező konjunkturális időszakban a tagállamok többletet, tartalékot képezhessenek a későbbi, rosszabb időkre készülve.

A tervezetet ismertető pénteki brüsszeli sajtóértekezleten Romano Prodi, az EU-bizottság vezetője leszögezte: az eurozóna gazdaságait egymáshoz kapcsoló stabilitási paktum továbbra is elengedhetetlenül szükséges, de azt “intelligensebbé” kell tenni. “A cél az, hogy nagyobb összhangot érjünk el a növekedés és a költségvetési helyzet kordában tartása között” – mondta. (Prodi egyébként 2002 októberében nagy feltűnést keltett, amikor nemes egyszerűséggel “ostobának” mondta a stabilitási paktum szerinte túl merev rendelkezéseit.) Joaquin Almunia, az EU-bizottság gazdasági biztosa pedig azt hangsúlyozta a sajtóértekezleten: a túl nagy államháztartási hiány gyors csökkentésének követelménye továbbra is része maradna a stabilitási paktumnak, s mind Franciaország, mind Németország biztosította az Európai Bizottságot, hogy 2005-ben a 3 százalékos GDP-szint alá akarják szorítani deficitjüket.

Az EU-bizottság javaslata most az eurozóna pénzügyminiszterei elé kerül, akik szeptember 10-i hágai ülésükön fogják megvitatni. A bizottságot egyébként a tagállamok állam- és kormányfői kérték fel a stabilitási paktum korszerűsítésére, miután tavaly novemberben a rendszabály – pontosabban alkalmazásának felfüggesztése – az EU egyik leglátványosabb válságát okozta: az EU-tagállamok többsége a bizottságnak ellentmondva felfüggesztette a 3 százalékos GDP szintet tartósan meghaladó Franciaország és Németország elleni büntető eljárást.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.